Objavljeno

Iranska odvjetnica za ljudska prava osuđena na 38 godina zatvora i 148 udaraca bičem

Nasrin Sotoudeh, međunarodno priznata odvjetnica za ljudska prava, nalazi se u zatvoru u Iranu. Dodijeljena joj je kazna u trajanju od 38 godina zatvora i 148 udaraca bičem.

Sotoudeh, koja je zastupala opozicijske aktivistkinje_e, uključujući žene kojima je suđeno jer nisu nosile maramu, uhićena je u lipnju i optužena za špijuniranje, širenje propagande i vrijeđanje vrhovnog iranskog vođe.

Bila je osuđena 2010. godine zbog širenja propagande i zavjere za nanošenje štete nacionalnoj sigurnosti – optužbe koje je odbacila – te je puštena nakon što je odslužila pola šestogodišnje kazne. Europski parlament dodijelio joj je nagradu za ljudska prava Sakharov.

Sudac revolucionarnog suda u Teheranu izjavio je kako je Sotoudeh osuđena na pet godina zbog okupljanja protiv nacionalne sigurnosti i dvije godine zbog vrijeđanja vrhovnog vođe zemlje, Alija Khameneija, izvijestila je službena novinska agencija Islamske Republike.

Njezin suprug Reza Khandan napisao je na Facebooku da je Sotoudeh osuđena na više desetljeća zatvora i 148 udaraca bičem, što je neuobičajeno oštra kazna čak i za Iran koji je nemilosrdan prema disidentima/kinjama i redovito nameće smrtne kazne za neke zločine. The Guardian


Povezano