Objavljeno

Nike prikazao matematičarku Maryam Mirzakhani s hijabom iako ga nije nosila

Nike se našao na udaru kritika nakon što je iransku matematičarku Maryam Mirzakhani prikazao u hijabu unatoč činjenici da ga je ona za svojeg života odabrala ne nositi.

Mirzakhani je preminula 2017., a zasad je jedina žena koja je osvojila Fields Medal, jednu od najvećih priznanja u matematici.

Nakon što je 1999. diplomirala, napustila je Iran i preselila se u SAD, te je prestala pokrivati svoju kosu.

Međutim, Nike je Mirzakhani u svojem newsletteru povodom mjeseca ženske povijesti prikazao crtežom na kojemu ona nosi bijeli hijab. Screenshot se proširio društvenim mrežama te izazvao negativne komentare korisnika, naročito na Twitteru.

“Nikad nije nosila hijab nakon što je napustila zemlju u kojoj je bio obavezan. Trebalo bi vas biti sram.”

Iz Nikea nije stigla isprike, no za The Independent su izjavili: “Nike poštuje sve ljude, kulture i religije, te ovakve prigovore shvaćamo veoma ozbiljno. Ovaj oblik komunikacije trebao je slaviti Maryam Mirzakhani i njezina postignuća. Cilj nije bio ikoga uvrijediti.”

Iranke su zakonski obvezne nositi hijab te su strogo kažnjavane prekrše li navedeno pravilo. Kada je Mirzakhani osvojila Fields Medal 2014. neke iranske novine su digitalno dodale hijab na njezine fotografije, dok su drugi koristili njezine stare fotografije, iz doba kada je živjela u Iranu i nosila hijab. Ipak, neke su novine odlučile srušiti tabu te su nakon njezine smrti u 2017. objavili njezine fotografije otkrivene glave. [K.D.] The Independent…


Povezano