Objavljeno

Iranka zaplesala bez hidžaba u znak protesta

Video mlade žene koja energično pleše u vlaku dok drugi putnici drže kameru i snimaju, ne zvuči nimalo čudno niti posebno značajno. No, kad tome pridodate činjenice da je taj video snimljen u Iranskom glavnom gradu Teheranu i da djevojka u videu ne nosi hidžab, situacija postaje mnogo ozbiljnija.

Ta neidentificirana djevojka krši dva zakona trenutno na snazi u toj zemlji, u kojoj je nošenje hidžaba obavezno, a plesanje u javnosti zabranjeno.

https://www.youtube.com/watch?v=7hlPWScJAcY

Njezin je potez još hrabriji u svijetlu kazne za sedmero mladih Iranaca, koji su osuđeni na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora i 91 udarac bičem zbog snimanja videa Happy in Teheran.

Ovaj video postavljen je na Facebook stranicu Stealthy Freedoms of Iranian Women, koju vodi Iranska novinarka Masih Alinejad, koja trenutno živi u SAD-u. Kako kaže Alinejad, stranica je zaživjela kada je objavila fotografiju same sebe u vožnji bez hidžaba. Ta fotografija potakla je stotine žena diljem Irana da slijede njezin primjer i objave slične fotografije.

Spomenuti je video u tom smislu simbol šireg kulturnog pokreta među mladim ljudima u Iranu, koji se odupiru Vladinim zakonima o odjeći i ponašanju, simbol onoga što Alinejad opisuje kao “rat stilova života”.

“Svaki se dan u Iranu vodi kulturološki rat između iranske vlade i mladih”, objasnila je. “Postoje dva različita načina života. Jedan za one koji žele plesati, koji žele slušati glazbu, koji žele gledati odbojku, i onih koji žele kontrolirati ovo društvo i njegove sretne ljude. Na Iranskoj televiziji vide se samo žene u crnom, ali na društvenim mrežama vidite žene bez marama koje nose šarenu odjeću, plešu i pjevaju. Iranska vlada ne želi pokazati ljude koji dolaze na ulice i pjevaju”, zaključuje Alinedjad. [V.U.] The Independent


Povezano