Objavljeno

Iran: Vjerski vođa zabranio on-line razgovore muškaraca i žena koji nisu u rodu

Iranski vrhovni vjerski vođa Ayatollah Ali Khamenei na svojoj web stranici proglasio je fetvu protiv online razgovora muškaraca i žena koji nisu u rodu, nazvavši takve razgovore “nemoralnima”.

“S obzirom na nemoralnost koja se često javlja u online razgovorima između muškaraca i žena, takvi razgovori više nisu dozvoljeni”, izjavio je Ayatollah.

Ayatollah Khameneijeva vjerska zabrana uslijedila je nakon zabrane popularne aplikacije WeChat za razgovore i messaging koju su Iranci koristili na svojim smartphoneovima.

Facebook, Twitter i druge društvene mreže zabranjene su u Iranu. Unatoč ovoj zabrani, mnogo tehranskih dužnosnika imaju Facebook i Twitter profile, uključujući i predsjednika Hassana Rowhanija koji ima 163 tisuće “sljedbenika” na Twitteru. Neki Iranci zaobilaze ovu zabranu koristeći se proxy serverima kako bi pristupili društvenim mrežama.

U studenom prošle godine ministar kulture Ali Jannati rekao je kako bi država trebala omogućiti pristup društvenim mrežama, uključujući Twitter i Facebook, s čim se ministar telekomunikacija Mahmoud Vaezi ne slaže, kako je izjavio na lokalnim vijestima.

Podsjećamo, Iran je vrlo kompjuterski pismena nacija s mnogo blogera i hakera, a u 2009. i 2010. godini takozvana Iranska “zelena revolucija” osim na ulicama, vođena je i na Twitteru, YouTubeu i blogovima. [V.S.] Daily Mail…


Povezano