Objavljeno

Internetska stranica ‘Stoljeće žena’ slavi ‘nevidljive’ žene Sjeverne Irske

Još jedna u nizu hvalevrijednih inicijativa koje za zadatak imaju povećati vidljivost žena koje su kroz prošlost doprinijele društvu dolazi iz Sjeverne Irske. Istraživačice i aktivistkinje Myrtle Hill,  Margaret Ward i Lynda Walker prikupile su informacije za internetsku stranicu Acenturyofwomen.com koja predstavlja više od 60 žena koje su oblikovale Sjevernu Irsku u 20. stoljeću.

Na stranici A century of women (Stoljeće žena) mogu se pronaći biografije, fotografije i video zapisi žena koje su doprinijele kulturnom, ekonomskom i političkom životu u periodu od 1900-ih do 1990-ih.

Ova je stranica kreirana „kao odgovor na generalnu nevidljivost žena u povijesnim narativima“. Za ovaj su projekt inicijative Women’s Tec i Reclaim the Agenda od Lutrijskog fonda za održavanje baštine dobile financijsku potporu u iznosu od 10,000 funti.

Prva žena koja se kronološki ističe je edukatorica Margaret Byers koja je utemeljila Victoria Fakultet u Belfastu te umrla 1912. godine.

Stranica uključuje fotografije žena koje su marširale za politička pitanja, poput Sadie Menzies i njezine kćeri Edwine.

Mnoge od žena koje su prezentirane na stranici bile su uključene u politički život Sjeverne Irske, ali i mnogo više od toga. Osim bivše predsjednice Mary McAleese i barunice May Blood među ‘profilima’ se nalazi i Monica McWilliams koja je bila na čelu Ženske koalicije Sjeverne Irske. Istaknute su i republikanke poput Barnadette Devlin i članice IRA-e, Mairead Farrell, koja je ubijena u Gibraltaru 1988.

Među umjetnicama i spisateljicama nalaze se Helen Waddell, Alice Milligan i Rosamund Praeger, ali i biografije raznih sindikalistkinja poput Inez McCormick i Betty Sinclair.

Lynn Carvill iz Women’s Tec-a kazala je kako je ova stranica „veliki pothvat“.

„Žene su nevidljive u povijesnim knjigama jer su povijest većinom zapisivali muškarci, a to bismo trebali promijeniti,“ kazala je. „Snažne, samostalne žene koje se ističu u Stoljeću žena imale su snažan utjecaj na živote svake i svakoga od nas.“ [E.H.BBC


Povezano