Objavljeno

Inicijative i udruge diljem Hrvatske obilježile Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Zagrebu, Poreču i Splitu organizirano je nekoliko prosvjednih akcija i kampanja kojima su aktivisti i aktivistkinje odali počast ženama žrtvama nasilja, poručivši kako država mora preuzeti odgovornost za ubojstva žena, poraditi na sprječavanju rodno uvjetovanog nasilja te hitno ratificirati Istanbulsku konvenciju.

Feministički kolektiv fAKTIV u četvrtak je prosvjednom akcijom na Cvjetnom trgu u Zagrebu upozorio kako su posljednja dva mjeseca ove godine četiri žene ubijene od strane njihovih sadašnjih ili bivših partnera.

„Drugi put ove godine stojimo ovdje kako bismo odale počast ženama koje su ubili njihovi partneri, supružnici i bliski članovi obitelji kao i ženama čija imena ne znamo, čija su ubojstva zataškana i neprocesuirana. Ovdje smo kako bismo još jednom prozvale državu i njene institucije za nečinjenje i za propuste koji ih čine odgovornima za ubojstva žena.

Pozivamo ih na odgovornost, jer ignoriranjem, nerješavanjem i umanjivanjem problema te prešutnim odobravanjem omogućavaju rodno zasnovana ubojstva žena.“ poručile su aktivistkinje fAKTIVa.

Kazale su kako je država odgovorna za ubojstva žena jer ne čini sve što je dužna činiti kako bi spriječila nasilje prema ženama; ženama žrtvama nasilja ne osigurava adekvatan sustav podrške; slučajeve nasilja prema ženama ne istražuje temeljito; ne prepoznaje nasilje prema ženama kao institucionalizirano nasilje; (se) nasilje prema ženama ne kažnjava adekvatno; ženama ne nadoknađuje štetu za pretrpljeno nasilje koje nije spriječila, iako je dužna to činiti; ne jamči neponavljanje ovog zločina, iako je dužna to jamčiti.

Podrška prosvjednoj akciji stigla je i s Korčule, točnije od radijske emisije o rodnoj ravnopravnosti ‘K’o žena’.

Udruga Domine iz Splita u sklopu međunarodne kampanje ’16 dana aktivizma’ započela je prikupljanje sredstava za održivi rad Savjetovališta za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja, koje je ujedno i jedino takvo savjetovalište na području od Rijeke do Dubrovnika. Iz udruge pozivaju sve zainteresirane građane i građanke da im se do 10. prosinca u vremenu od 10 do 12:30 sati pridruže na Danima otvorenih vrata Savjetovališta (Bosanska 4). Ukoliko želite financijski podržati kampanju to možete učiniti putem crowdfunding kampanje ili direktnom uplatom na IBAN HR1223600001101679303.

Centar za seksualna prava Ženska soba danas je u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba održao okrugli stol na temu ‘Glas za žrtve seksualnog nasilja’, a u subotu će od 11 do 13 sati na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu održati javnu akciju ‘Novom snagom protiv nasilja nad ženama’ kojom žele utjecati na brojne predrasude kojima je područje nasilja nad ženama obavijeno te osim osvještavanja javnosti osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja, kao i organizacijama civilnog društva koje djeluju na tom području.

Centar za građanske inicijative Poreč organizirao je javnu akciju kojom je ukazao na količinu i brutalnost nasilja koje se u ovoj državi svakodnevno događa ženama, a na koje se odgovornie oglušuju.

„Svaka treća žena je u svom životu bila žrtva nasilja. U Hrvatskoj svaki mjesec jednu ženu ubije njen sadašnji ili bivši partner! To nam govori brojka o ubijenim ženama u posljednjih 7 godina.

Prošle godine 9775 žena prijavilo je nasilje u obitelji u Hrvatskoj! Ako uzmemo u obzir da 90% nasilja ostaje neprijavljeno, dolazimo do brojke od 100 000 žena koje su svake godine žrtve nasilja u Hrvatskoj! Zašto ne prijavljuju nasilje? Jer ne vide smisla! Jer institucije i država ne radi ništa kako bi žene zaštitila! Štoviše, ukoliko žene prijave nasilje, policija, sudstvo, centri za socijalnu skrb ih šikaniraju, omalovažavaju, vrijeđaju, prijavljuju i njih te bivaju dvostruko viktimizirane.“ stoji u objavi koju je Centar za građanske inicijative Poreč uputio medijima.

Poreč: Crvenom su označene ubijene žene u Hrvatskoj u posljednjih 7 godina – svaki mjesec jednu ženu ubije (bivši) partner, a siva predstavlja 1 od 3 žene koja je u svom životu zlostavljana

Postavljanjem instalacije na Trgu slobode aktivistkinje su ukazale kako žene nemaju povjerenja u institucije jer institucije ne rade ništa što bi ženama pomoglo, odnosno pomažu nasilnicima i ubojicama žena kojima uporno izriču preniske kazne i puštaju ih na slobodu kako bi dokrajčili ono što su naumili, a to je ubojstvo žene.

Udruga Ženska pomoć sada danas na Cvjetnom trgu u Zagrebu akcijom ‘Ne možeš me pobijediti!‘ tijekom cijeloga dana obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama dijeleći informativne materijale o prevenciji, prepoznavanju i osnovnim informacijama u slučaju obiteljskog nasilja. Na jednoj strani letka nalaze se informacije i kontakti za pomoć u kriznim situacijama, dok je na drugoj strani smještena pjesma ‘Ne možeš me pobijediti’ koju su žene žrtve nasilja zajedno napisale na radionici ‘Premostiti tišinu’. Akcija traje cijeli dan, a od 21:00 Ženskoj pomoći pridružit će se inicijativa Drugotna na sav glas te Le Zbor.


Povezano