Objavljeno

Maroko donio novi zakon o rodno uvjetovanom nasilju

U Maroku je sredinom rujna stupio na snagu zakon kojim se zabranjuju nasilje nad ženama, seksualno uznemiravanje i prisilni brakovi, javlja Al Jazeera.

Zakon, koji je dobio ime po ministrici za ženska, obiteljska i socijalna pitanja, Bassimi Hakkaoui, autorici izvornog zakonskog prijedloga, za počinitelje predviđa novčane kazne u rasponu od 200 do 1000 dolara te zatvorske kazne do pet godina.

No aktivisti upozoravaju da, premda se njime postrožuju kazne za određene oblike nasilja, on u svom sadašnjem obliku još uvijek ne pruža dostatnu zaštitu žrtvama. Osim što ne pruža financijsku ni druge oblike potpore žrtvama, tekst zakona također ne zabranjuje izrijekom silovanje u braku te ne donosi precizne definicije obiteljskog nasilja niti braka iz prisile, upozoravaju iz organizacije Human Rights Watch.

“Što znači prisilni brak u društvu u kojem su neudane žene stigmatizirane i izložene obiteljskom i ekonomskom pritisku?” pita se Stephanie Willman Bordat iz organizacije Mobilizing For Rights Associates u razgovoru za agenciju Reuters. “Kako u takvom okruženju zaštititi žrtve, ako ne postoji precizna zakonska definicija tog pojma?”

Njime se također ostavlja otvorenom mogućnost sklapanja brakova s maloljetnicama, naglašava Matilda Branson iz organizacije Girls Not Brides, a dužnost prijave počinitelja prebacuje na same žrtve, izlažući ih opasnosti od obiteljske odmazde.

“Nećemo stati na ovome. Premda koristan, sadašnji zakon ima ozbiljne nedostatke koje valja ispraviti,” zaključila je za BBC Samira Raiss, jedna od najistaknutijih marokanskih zagovornica njegova donošenja.

U Maroku je tek 2014. ukinuta zakonska odredba koja je omogućavala silovatelju izbjegavanje kaznenog progona oženi li svoju žrtvu, a istraživanje iz 2009. pokazalo je kako je gotovo 63% žena u toj zemlji bilo izloženo rodno uvjetovanom psihičkom, fizičkom i ekonomskom nasilju, dok je njih 55% pretrpjelo zlostavljanje u braku. [M.M.]


Povezano