Objavljeno

Inicijativa za životno partnerstvo predstavila se javnosti spotom ‘Vrijeme je…’

Prije dvije godine, upravo povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije 17. svibnja, Vlada Republike Hrvatske obećala je LGBT zajednici da će krenuti u izradu novog zakona koji će napokon regulirati obiteljski život istospolnih parova.

Zakon o životnom partnerstvu, čije donošenje Zagreb Pride podržava, ali i dalje smatra da ima prostora za značajno poboljšanje, prošao je prvo čitanje u veljači ove godine i dobio veliku potporu u Hrvatskom saboru, i trebao je biti izglasan u Saboru u travnju. Navodno su dva razloga za odgađanje. 

Prvi, piše Večernji, krije se u tradicionalnoj Povorci ponosa koja će se u Zagrebu održati 14. lipnja i na kojoj, prema glasinama, Vlada želi dobiti besplatnu reklamu. Drugi razlog, koji je potvrdio izvor iz Vlade, krije se u europskim izborima 25. svibnja. Naime, u Vladi se boje političke štete koju bi im donijela saborska rasprava o životnom partnerstvu u finišu izborne kampanje.  Zbog toga se nekoliko udruga odlučilo na javnu kampanju kako bi ubrzali donošenje zakona. U tu je svrhu lansirana web stranica zivotnopartnerstvo.comFacebook i Twitter profil te YouTube kanal koji će se pravovremeno ažurirati sa svim relevantnim informacijama vezanim uz Zakon. 

Od Vladinog obećanja prije dvije godine bračna jednakost došla je u Francusku, Škotsku, Englesku i Wales, parlament Malte je izglasao životna partnerstva za istospolne i za raznospolne parove, a sud u američkoj saveznoj državi Arkanzas proglasio je zabranu istospolnog braka – neustavnom.

“Dok se u Europskoj uniji vlade pojedinih članica natječu kako što bolje predstaviti svoje očigledne uspjehe povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, u Hrvatskoj se godinama nije promijenilo ništa bitno. Stoga smo odlučili/e poručiti Vladi RH da nam je dosta čekanja i da je došlo vrijeme da napokon ispune svoje obećanje i pošalju Zakon o životnom partnerstvu u parlamentarnu proceduru”, poručuju iz Inicijative za životno partnerstvo.

Kao podršku donošenju Zakona o životnom partnerstvu, snimljen je video pod nazivom“Vrijeme je…” kojim se inicijativa predstavila javnosti, a sve zainteresirane/i pozvani su da se priključe inicijativi i budućim aktivnostima.

U videu se pojavljuju glumice Nataša Janjić Lokas (ambasadorica inicijative) i Ana Maras, komičarka Marina Orsag, maneken Filip Šalković, te Saša Sabol, svećenica Evangeličke luteranske crkve u Republici Hrvatskoj.

Ako želite ubrzati donošenje zakona svakako pišite Ministarstvu uprave na e-mail: kontakt-uprava@uprava.hr i zatražite povratnu informaciju o tome kad će krenuti drugo čitanje Zakona u Hrvatskom saboru i u kojem roku će se Zakon donijeti. Primjer pisma može izgledati ovako:

Poštovana/i,

Molim vas informaciju o tome kada će biti donesen Zakon o životnom partnerstvu. Naime, meni i mnogim mojim prijateljicama i prijateljima želja je čim prije sklopiti životno partnerstvo i koristiti prava zajamčena Zakonom. Naša su očekivanja bila, a u skladu s izjavama Vašeg ministarstva, da će Zakon biti izglasan najkasnije u travnju/svibnju 2014.

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav,
(ime i prezime)


Povezano