Objavljeno

Indijska žrtva napada kiselinom šalje hrabru poruku crvenim ružem

U vedrom i korisnom video tutorialu, Reshma Bano Qureshi obećava naučiti gledatelje/ice „kako postići savršeno crvene usne“. Serija video zapisa promovira Make Love Not Scars, kampanju protiv kontinuiranih napada kiselinom od kojih strahuju indijske žene. Uz ostale videe kampanje Make Love Not Scars, sakupljeno je više milijuna pogleda i započet hashtag #EndAcidSale.

Za razliku od stotina tisuća ostalih kozmetičkih videa dostupnih na internetu, nakon kozmetičkih savjeta osamnaestogodišnja Qureshi osvrće se na vlastiti izgled. U prošlogodišnjem napadu u sjevernoj Indiji izgubila je oko i zadobila teške ožiljke na licu. Glavni napadač, njen šogor, uhićen je, međutim njegovi pomoćnici nisu nikada pronađeni.

Bharat Nayak, jedan od reprezentativaca Make Love Not Scars, rekao je da preispitivanjem tradicionalnih normi ženske ljepote pokušavaju skrenuti pažnju na uporne napade na Indijke unatoč trudu da se prodaja kiseline regulira. U svom videu, Qureshi objašnjava da je na tržnici jednako jednostavno kupiti koncentriranu sumpornu kiselinu kao što je kupiti ruž, a često i jeftinije.

Unatoč restrikcijama koje je 2013 nametnuo indijski Vrhovni sud na distribuciju i prodaju kiseline, Ministarstvo obitelji objavilo je da je prošle godine došlo do 309 službeno prijavljenih napada. Bez obzira na ojačani sistem za prijavljivanje i kažnjavanje napada kiselinom, točniji broj napada procjenjuje se na čak tisuću.

Ciljevi ove video kampanje nisu samo regulacija trgovine kiselinom, već i bolja medicinska i pravna skrb za žrtve. (Qureshi tvrdi da nije primila nikakvu pomoć od države nakon svog slučaja.) U svrhu promocije izrađen je i foto-kalendar u kojem preživjele demonstriraju snove koje su gajile prije napada o karijerama i životima koje neće moći imati.

Istraživanje sveučilišta Cornell pokazalo je da su napadači gotovo uvijek muškarci, i to potencijalni udvarači koji napadaju žene zbog odbijanja braka ili nedovoljnog miraza. Zbog toga su aktivisti otvorili i azil za preživjele, gdje mogu raspravljati o feminizmu i jednakim pravima. NYTimes


Povezano