Objavljeno

Indijska kampanja ‘Zlostavljane božice’ protiv obiteljskog nasilja

Za potrebe indijske inicijative Save Our Sisters, koja se bori protiv trgovina ženama i djecom, marketinška agencija Taproot rekreirala je scene iz starih, rukom naslikanih prikaza Indijskih božica.

Pomoću make-upa modelima su dodane modrice i rane prije nego što su ih fotografirali. Kampanja jednostavno i efektno prikazuje vrlo opasnu kontradikciju u Indiji – u religiji i mitologiji žene su predmet obožavanja, dok je u svakodnevnom životu Indija vrlo nesigurna zemlja za žene. Samo je prošle godine u toj zemlji prijavljeno 244 270 zločina protiv žena.

Kampanju protiv nasilja nad ženama počela je provoditi i Saudijska Arabija gdje je nedavno usvojen zakon kojim se kriminalizira obiteljsko nasilje. Do sada se u toj zemlji o obiteljskom nasilju odlučivalo prema šerijatskom zakonu, koji u nekim svojim oblicima dopušta nasilje prema “neposlušnim” ženama.

Novi zakon štiti žrtve od svih oblika nasilja, a na raspolaganju im stoji utočište te socijalna, psihološka i medicinska pomoć. Oni koji budu proglašeni krivima bit će osuđeni na do godinu dana zatvora i novčanu kaznu do 50 000 rijala (13 000 USD).

U Saudijskoj Arabiji postoji društvena stigma, a često i zakonske kazne protiv žena koje javno priznaju da su bile žrtve nasilja, što mnoge žene sprečava da prijave slučaj. Novi zakon zato garantira žrtvama anonimnost i imunitet.

Nekoliko mjeseci prije nego što je zakon usvojen, lokalna humanitarna organizacija započela je kampanju čiji je plakat prikazivao ženu zaogrnutu velom koje je otkrivalo modricu na njezinom oku s porukom: “Neke se stvari ne mogu prekriti – spriječimo nasilje nad ženama”. [V.V.] Al Jazeera/The Daily Beast

Neke od fotografija indijske kampanje možete pogledati ovdje.


Povezano