Objavljeno

Indijska vlada napokon kriminalizira silovanje u braku?

Na zadnjoj sjednici indijskog parlamenta, ministar unutarnjih poslova, Kiran Rijiju, iznio je planove o donošenju cjelovitog zakona koji će kriminalizirati bračno silovanje.

“Pitanje silovanja u braku je iznimno kompleksno stoga ga je jako teško ispravno objasniti i opisati. Predmetom se trenutno detaljno bave Saborski odbor i Zakonska komisija,” rekao je Rijiju.

“Saborski odbor dao je preporuku da se napravi sveobuhvatan pregled kaznenog zakona. Bilo bi pogrešno adresirati samo dio problema. Zato smo se odlučili strpiti i pričekati izvještaj Zakonske komisije. Nadamo se da će isti uslijediti u kratkom roku,” nastavio je Rijiju.

“Ako uistinu mislite da je silovanje zločin, zašto bi onda vlada trebala čekati na izvješće? Bez obzira radi li se o suprugu ili bilo kojoj drugoj osobi, riječ je o istom zločinu,” izjavio je potpredsjednik P J Kurien dodavši kako je ovaj zakon trebalo davno donijeti i da se njegova aktivacija ne smije odgađati.

Iako statistike pokazuju da su 93 žene silovane svakog dana u Indiji, kampanja za kažnjavanje bračnog silovanja naišla je na otpor javnosti, ponaprije aktivista za muška prava.

Glasnogovornik fonda Save Family izjavio je kako se mora osigurati da ovaj zakon neće biti pristran, točnije, da neće funkcionirati na štetu muškaraca. Independent/The Times of India


Povezano