Objavljeno

Indija uvodi smrtne kazne za silovanje djevojčica

Indijska vlast prošlog je tjedna odobrila uvođenje smrtne kazne za silovatelje čije su žrtve bile mlađe od dvanaest godina. Ova je odluka uslijedila nakon višetjednih prosvjeda koji su diljem Indije organizirani nakon silovanja i ubojstva osmogodišnje djevojčice. Prosvjednici i prosvjednice žestoko su napadali vladu zbog toga što ne radi dovoljno po pitanju sprječavanja slučajeva seksualnog nasilja, od kojih se mnogi odnose na djecu.

Samo 2016. godine u Indiji je zabilježeno 19 000 slučajeva silovanja. I dok postoji širok spektar zločina za koje se u Indiji može dobiti smrtna kazna, silovanje djeteta do sada nije bilo jedno od njih.

Odluku o izmjeni kaznenog zakona odobrio je kabinet na hitnom sastanku kojeg je sazvao Indijski premijer Narendra Modi. Nove izmjene uključuju i drastičnije kazne za osobe osuđene sa silovanje djevojčica mlađih od 16 godina. Reuters, koji tvrdi kako je imao uvid kopije novog zakona, tvrdi kako se u dokumentu ne spominju dječaci i muškarci.

Samo u proteklih nekoliko godina, Indija je zbog brutalnih slučajeva silovanja dospjela na naslovne stranice mnogobrojnih svjetskih medija. Osim već spomenutog slučaja silovanja i ubojstva osmogodišnje djevojčice, bijes je izazvao i član vladajuće stranke Bharatiya Janata Party, koji je prošloga tjedna optužen za silovanje šesnaestogodišnjakinje.

O neadekvatnom tretiranju problema seksualnog nasilja u Indiji počelo se žestoko raspravljati 2012. godine, nakon grupnog silovanja i ubojstva studentice Jyoti Singh Pandey u delhijskom autobusu. Taj je slučaj rezultirao ogromnim organiziranim prosvjedima koji su pak doveli do promjena u zakonima o silovanjima.

Iako u Indiji postoji smrtna kazna, u prošlom su desetljeću zabilježena samo tri takva slučaja. Četvorica muškaraca koja su optužena za silovanje i ubojstvo Jyoti Singh Pandey osuđena su na smrtnu kaznu, ali ona još nije provedena. Sudac koji je vodio njihov slučaj kazao je kako on spada u ‘najrjeđu od najrjeđih kategorija’ koje opravdavaju smrtnu kaznu u Indiji.

Najčešći oblik izvođenja smrtne kazne u Indiji je vješanje. Muškarac koji je optužen za financiranje smrtonosnih bombardiranja u Mumbaiju 1993. godine, posljednja je osoba koja je pogubljena u Indiji, i to 2015. godine. [E.H.] bbc…


Povezano