Objavljeno

Indija: Po prvi put poznat broj osoba ‘trećeg roda’

Prema službenim podacima popisa stanovništva, Indija broji 4,9 lakh, odnosno 490,000, osoba trećeg roda (1 lakh u indijskom brojevnom sustavu predstavlja 100,000).

Aktivisti procjenjuju da su realne brojke šest do sedam puta veće, no ipak izražavaju zadovoljstvo novim podacima, tim više što se sam popis stanovništva održao prije pravnog priznanja trećeg roda od strane Vrhovnog suda u travnju 2014. godine.

Od ukupnog broja deklariranih transrodnih osoba, gotovo 55,000 ih je u dobnoj skupini 0-6, što dodatno iznenađuje budući da se nije očekivalo da će toliki broj roditelja identificirati svoju djecu pod kategorijom trećeg roda.

Podaci iz popisa stanovništva donose i druge informacije. Naime, više od 66% osoba trećeg roda živi u ruralnim područjima, što je vrlo blisko brojci od 69% ukupnog stanovništva koje živi u ruralnim područjima. Također, samo 46% transrodnih osoba je pismeno, u usporedbi s 74% pismenog stanovništva u ukupnoj populaciji. Anjali Gopalan iz Naz Foundation ističe da taj podatak ne iznenađuje, budući da velik broj transrodnih osoba napušta školovanje zbog zlostavljanja i diskriminacije.

Stopa zaposlenosti transrodnih osoba, također je niska. Zaposleno je samo njih 38%, u odnosu na 46% sveukupne populacije, a od toga, samo 65% ima radni odnos dulji od 6 mjeseci u godini.

Kalki Subramaniam, aktivist na području prava transrodnih osoba zaključuje da je popis omogućio prepoznavanje transrodne zajednice, ali i njihovih problema, kao što su niska stopa pismenosti i zaposlenosti, na kojima treba raditi. Podaci su ukazali i na veliki broj transrodne djece kojima će Vlada morati osigurati jednaka prava i odrastanje bez diskriminacije. [J.J.] TheTimesofIndia


Povezano