03.01.1831.

Savitribai Phule – jedna od prvih indijskih feministkinja

Ilustracija: Karin Söderquist https://karinsoderquist.com/

Savitribai Phule, nerijetko nazivana majkom indijskog feminizma, rođena je 3. siječnja 1831. godine u saveznoj državi Maharashtra u Indiji.  

Riječ je o prvoj indijskoj učiteljici koja je viziju pravednijeg društva provodila kroz neumoran rad na obrazovanju žena i osnaživanju nižih kasta, čime je dala značajan doprinos poboljšanju statusa ženskih prava u indijskom društvu 19. stoljeća.

Zajedno sa svojim mužem Jyotiraom Phuleom otvorila je prvu školu za žene 1848. godine u Maharashtri, ali i školu za žene koje su pripadale nižoj kasti u Puneu. Surađivala je i s Fatimom Begum Sheikh, prvom muslimanskom učiteljicom.

Kao žena pripadnica niže kaste, Savitribai nije imala pristup obrazovanju. Kasnije je nadoknadila propušteno uz pomoć muža, prijatelja, ali i različitih programa i treninga za učitelje. Njihov je školski kurikulum umjesto Veda sadržavao matematiku i druge znanstvene discipline.

Phule nije imala lagodan život niti su njezina nastojanja bila prihvaćena od tadašnjeg društva. Smatrala je kako je obrazovanje način da ljudi postanu slobodni i izdignu se iz degradiranog položaja ovisnosti.

Snažan utjecaj rigidnog kastinskog sustava temeljenog na strogoj hijerarhiji odrazio se na sve sfere indijskog društva, što je dovelo do produbljivanja socijalnih nejednakosti i erozije temeljnih ljudskih prava. Savitribai se zalagala za ideju dostupnosti obrazovanja nižim kastama koje bi u konačnici poslužilo kao alat za otklanjanje štetnih praksi koje su pogađale upravo marginalizirane i ranjive skupine te dovelo do šire društvene promjene.

Mahatma Jyotirao Phule i Savitribai Phule (Wikimedia Commons)

Zbog toga što je šudrama povijesno bio onemogućen pristup obrazovanju, njihova zajednička misija nailazila je na popriličan otpor jer je djelovala nauštrb statusa quo u kojem se njegovao privilegirani položaj i autoritet muškarca brahmana. Posljedično tome, kastinski sustav je išao ruku pod ruku s rodnom diskriminacijom, onemogućujući ženama nižih kasta razvoj i ostvarivanje pune autonomije. O tome koliko je njihovo djelovanje bilo kontroverzno za tadašnje pojmove govori dovoljno činjenica da ih je mužev otac u čijoj su kući živjeli izbacio zbog toga što je njihov rad bio okarakteriziran kao grijeh.

Savitribai je putovala do škole u duplom sariju jer je kontinuirano bila izložena verbalnom vrijeđanju, gađanjem blatom i kamenjem.  Unatoč mnogobrojnim preprekama, otvorili su čak 18 škola te centar za trudne žene žrtve silovanja kako bi mogle roditi bez straha.

Njezin angažman se očitovao u osnivanju ženske organizacije Mahila Seva Mandal i u organizaciji štrajkova u Mumbaiju i Puneu kojima se suprotstavila običaju brijanja glava udovica, a bila je uključena i u društvo za socijalnu reformu Satyashodhak Samaj koje je osnovao njezin muž. Cilj reforme je bilo oslobođenje žena i drugih obespravljenih skupina od rodne i kastinske opresije.

Također je pisala poeziju. Neka od važnih radova uključuju Kavya Phule, Bavankashi Subodh Ratnakar i mnoge druge. Njezino revolucionarno pisanje reflektiralo je stanje hinduističkog društva i otvorilo prostor glasovima potlačenih.

U jeku pandemije kuge, Savitribai Phule je pomagala u liječenju oboljelih pacijenata u klinici te se sama zarazila i preminula 10. ožujka 1897. godine.

Povijesni doprinos i predani rad vođen najvišim idealima slobode i jednakosti u svrhu društvenog napretka poslužio je kao neiscrpna inspiracija za buduće društvene pokrete u Indiji.

Budi neovisna, budi vrijedna

Radi, skupljaj mudrost i blaga

Bez znanja sve je izgubljeno

Bez znanja postajemo životinje

Ne budi besposlena, idi, obrazuj se

Okončaj bijedu potlačenih i napuštenih

Imaš zlatnu priliku za učenje

Zato uči i razbij okove kaste.


Izvori:

  • Agawane, Kiran, “Krantijyoti Savitribai Jotirao Phule: Liberating Women and Lower Castes” (link)
  • About Savitribai Phule [1831-1897] Biography & Life History Of Mata Savitribai (link)
  • Savitribai Phule: India’s first female teacher (link)
  • Savitribai Phule: Teacher, Activist And Mother Of Indian Feminism (link)

Povezano