Objavljeno

Indija nije spremna za kriminalizaciju bračnog silovanja

U prosincu 2015. godine indijska vlada napokon je počela govoriti o kriminalizaciji bračnog silovanja. Ministar Kiran Rijiju čekao je izvještaj Zakonske komisije kako bi se pristupilo izmjeni kaznenog zakona, no čini se da do promjena neće doći.

Maneka Gandhi, ministrica za pitanja žena i razvoj djece u Indiji,  izjavila je u da bračno silovanje ne može biti kriminalizirano u indijskom kontekstu zbog važnih faktora među kojima su: “razina  obrazovanja i nepismenosti, siromaštvo, socijalne navike i religijska uvjerenja”, a čini se i više od polovice Indijaca.

Usprkos pritisku međunarodnih organizacija i grupa za zaštitu prava žena, indijska administracija odbila je izmjenu trenutnog zakona prema kojem je bilo koji seksualni odnos između muškaraca i žene u braku legalan ako je ona starija od petnaest godina te se ne smatra silovanjem.

Na izjavu indijske ministrice reagirala je voditeljica razvojnog programa UN-a, Helen Clarke, kazavši kako je ovaj stav indijske vlade u suprotnosti s Ciljevima održivog razvoja prema prema kojemu zemlje članice moraju raditi na postizanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena i djevojaka.

„Svaka zemlja treba razmotriti svoje zakone u svjetlu Ciljeva održivog razvoja i zaključiti vraćaju li ti zakoni prava žena unatrag ili ih vode naprijed.“, kazala je Clarke.

„Napad na ženu u njezinom domu, nikada nije obiteljska stvar. To je zločin, i kao takovoga ga treba prepoznati i riješavati.“, dodala je.

 Statistike Ujedinjenih naroda ukazuje da 75% muškaraca u Indiji očekuje od svojih žena pristanak na spolni odnos , a 93 žene su silovane svakog dana.

Aktivistkinje će nastaviti  kampanju za kriminalizaciju silovanja u braku, koja se već suočava s pritiskom organizacija za zaštitu prava muškaraca, a izjave poput ove, ministrice Maneke Gandhi samo odgađaju promjene. [K.J.]  The Independent


Povezano