Objavljeno

Hrvatsko novinarsko društvo i medijski stručnjaci uz tjednik ‘Novosti’

Vizual: Novosti

Udruga ‘U ime obitelji’ ovog je ponedjeljka ispred Sabora održala press konferenciju ‘Zloupotreba proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini’ prilikom koje je Željka Markić izrazila svoju zabrinutost za ‘sredstva namijenjena pripadnicima nacionalnih manjina koja se zloupotrebljavaju za svrhe koje uopće nisu predviđene ni općim ni posebnim kriterijima’, a kao primjer je navela tjednik Novosti, kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće.

Gostujući u programu N1 Televizije glavni urednik Novosti, Nikola Bajto, kazao je kako optužbe Željke Markić nisu utemeljene.

„Takve metode nisu ništa novo za udrugu U ime obitelji jer ona već godinama manipulira javnosti. Činjenica je da oni nisu iznijeli nikakve podatke da mi zloupotrebljavamo novac, da se radi o nekom kriminalu ili izvlačenju novca, ili nešto tako. Cijeli njihov slučaj se svodi da se njima ne sviđa o čemu mi pišemo. I njihova je poruka: ‘Taj medij treba ugasiti’. To nije prvi put da Markić tako nastupa. Treba podsjetiti da je ona pokrenula akciju gašenja neprofitnih medija. Željka Markić se obratila pismom Zlatku Hasanbegoviću da neprofitne medije treba ugasiti, da su oni platforma ljevičara. Oni u svemu vide protuhrvatsku djelatnost, a sada mi primjećujemo taj obrazac ide prema Novostima” kazao je Bajto.

Hrvatsko Novinarsko Društvo jučer je upozorilo kako udruga ‘U ime obitelji’ nema pravo vrijeđati, niti huškati javnost protiv tjednika ‘Novosti’ tvrdnjama o ‘širenju netolerancije prema hrvatskom narodu’. Predstavnici HND-a kazali su kako ‘U ime obitelji’ takvim tvrdnjama upravo sama širi mržnju.

U obranu Novosti stala je grupa medijskih stručnjaka i stručnjakinja iz regije, koji_e su u otvorenom pismu poručili_e kako pozive udruge ‘U ime obitelji’ za ukidanje financijske potpore tjedniku ‘Novosti’ smatraju štetnim ne samo za postignutu razinu demokratskog sustava zaštite manjina u Hrvatskoj, već i za poštovanje slobode novinarskog i uredničkog izražavanja u manjinskim medijima. Tekst podrške potpisuju Sandra Bašić Hrvatin, Boro Kontić, Dubravka Valić Nedeljković, Brankica Petković, Tihomir Loza, Luka Zanoni i Marzia Bona.

Pismo ovim putem prenosimo u cijelosti:

„Tjednik Novosti, čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, pozitivan je primjer manjinskog medija koji prati i raspravlja o svim društvenim i političkim pitanjima važnim za cijelu državu te istovremeno osvjetljavala položaj i događanja u manjinskoj zajednici. Tako doprinosi razumijevanju uzajamnosti tih odnosa i događaja. Kada objedinjuje ta dva aspekta svog sadržaja, tjednik Novosti potiče zainteresiranost šireg čitateljstva za teme iz života srpske zajednice u Hrvatskoj, a istovremeno čitateljima, pripadnicima te zajednice, omogućava sagledavanje šire slike društva i politike u Hrvatskoj, pogled izvan ograda i izoliranosti teme posebnog položaja te manjinske zajednice.

Izdavanje manjinskih medija koji prate samo događanja u manjinskoj zajednici i šire svijest o kulturnoj tradiciji i folkloru te zajednice također je legitiman model, no koncept tjednika Novosti na tragu je dragocjenih pokušaja iznalaženja integrativnih rješenja koja kroz manjinski medij i uz pomoć javnih sredstava namijenjenih manjinskoj zajednici kvalitetno i analitičko novinarstvo stavljaju u službu uzajamne emancipacije građana većinskih i manjinskih zajednica.

Novosti su jedan od medija koji je u istraživanjima Opservatorija medija u jugoistočnoj Evropi, regionalnog projekta kojeg je u razdoblju između 2012. i 2016. godine financirala Evropska unija, ocijenjen kao rijedak pozitivan primjer slobodnog i kritičkog novinarstva kojeg svojim demokratskim odnosom i razumijevanjem uloge medija omogućava izdavač te primjer neprofitnog rada kojeg omogućava dobar model sufinanciranja manjinskih medija u Hrvatskoj iz javnih sredstava. Novosti su izdvojene kao jedan od dobrih primjera  u nizu napora koje ulažu medijske zajednice i vlade u cijeloj Evropi za očuvanje kvalitetnog novinarstva i uspostavljanje alternativnih modela financiranja, uključujući i mehanizme financiranja iz javnih sredstava. Priznanje Novostima zbog takvog djelovanja izraženo je na više regionalnih i međunarodnih skupova.

Zato su Novosti ponos Hrvatske, bar za nas koji se niz godina zalažemo za slobodu i integritet medija u državama jugoistočne Evrope i Evropske unije.

A propisivanje manjinskom ili bilo kojem drugom mediju kakve naslovne stranice smije imati te određivati mu smije li koristiti oštre, kritičke ili satiričke izraze u svom novinarskom i uredničkom pristupu ako želi primati javna sredstva za svoj rad predstavlja prijetnju sustavu vrijednosti demokratskog društva. Vjerujemo da će kao takvo naići na odbijanje i osudu demokratskih institucija u Hrvatskoj.”


Povezano