Objavljeno

Hrvatski sabor izglasao Zakon o životnom partnerstvu i potvrdio: sve obitelji su jednake!

Sa 89 glasova „za“ Hrvatski sabor usvojio je Zakon o životnom partnerstvu koji je definiran kao zajednica obiteljskog života dvije osobe istog spola, te ju kao takvu štite Ustav Republike Hrvatske, Europska konvencija o ljudskim pravima i Ustavni sud Republike Hrvatske.

Od sad su brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život, poručuju iz Zagreb Pride-a.

“Izglasavanjem Zakona o životnom partnerstvu Hrvatska se pridružila nizu zemalja koje prepoznaju i štite ljudska prava svojih građana i građanki. Ovim činom rekli smo ne diskriminaciji, ne potlačenosti, ne podjeli građana na one prvog i drugog reda, ne nasilju i ne mržnji”, stoji u izjavi lezbijske organizacije LORI.

Novim zakonom, uredit će se statusna prava istospolnih parova, prava i obveze u pogledu nasljeđivanja, mirovina, zdravstvene skrbi i uzdržavanja.

Također, jamči se sloboda kretanja i pripadajućih prava na čitavom području Europske unije, nediskriminacija i jednakost na polju tržišta javnih i privatnih usluga, osigurava ravnopravnost u području stanovanja i poreznih olakšica, daje zaposlenim životnim partnerima ili partnericama pravo plaćeni dopust i njegu drugog partnera/ice, a regulira se i područje obiteljskog života istospolnih parova s djecom kojih u Hrvatskoj sada ima sve više i više.

No, iako ovaj zakon donosi mnoge pozitivne promjene on ne garantira potpunu jednakost – i dalje postoji diskriminacija pa tako imamo društvene institucije za heteroseksualne i one za homoseksualne parove (brak i životno partnerstvo), čime se radi podjela na ‘jedne’ i ‘druge’. Tu je i nemogućnost usvajanja djece za istospolne parove što ne samo da predstavlja diskriminaciju, već i indirektno šalje poruku svim onim istospolnim parovima koji odgajaju djecu da ipak nisu dovoljno dobri roditelji, upozoravaju iz organizacije LORI.

Unatoč tome, ovaj zakon građanima/kama Hrvatske jasno poručuje da je ljudsko dostojanstvo, neovisno o nečijoj spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu – neotuđivo, a Republika Hrvatska se obvezuje da će obje obiteljske zajednice pred zakonom tretirati jednako.

Zakon o životnom partnerstvu stupit će na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, a prva istospolna vjenčanja tako će se moći održati sredinom 8. mjeseca.


Povezano