Objavljeno

Hrvatska ostvaruje loše rezultate u zaštiti zdravlja žena

Foto: Freepik

Zastupnik Republike Hrvatske u Europskom parlamentu i član Odbora za rodnu ravnopravnost i prava žena Fred Matić predstavio je novi objedinjeni Europski atlas seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava (SRZP) u Europi za razdoblje od 2020. do 2023. godine.

Novi Atlas nudi sveobuhvatni pregled ključnih kategorija poput politika vezanih uz kontracepciju, politika o pristupu sigurnom i legalnom pobačaju, politika liječenja neplodnosti te politike prevencije HPV-a, a nastoji ukazati na područja gdje je potrebno uložiti više truda za bolju zaštitu i promociju SRZP-a.

Hrvatska je ostvarila rezultat od 73,5%, što je stavlja ispod susjedne Slovenije i Italije, a na području pristupa kontracepcijskim sredstvima i sigurnom i legalnom pobačaju nalazimo se u skupini zemalja koje su ostvarile lošije rezultate, poput Rumunjske i Cipra.

Kod pristupa kontracepciji, ističe se problem priziva savjesti kod ljekarnika koji odbijaju izdati rutinsku hormonalnu kontracepciju ili pilulu za dan poslije, a što rezultira ugrožavanjem zdravlja žena. Uz nedostupnost kontracepcije bez recepta, ovo je glavni razlog zašto je RH pozicionirana nisko na ljestvici.

Kada je riječ o pravu na siguran i legalan pobačaj, jedan od najistaknutijih razloga zašto je pristup ograničen je pravo ginekologa da na temelju osobnih uvjerenja uskrate pružanje zdravstvene skrbi ženama. Dodatno, jedan od ključnih problema su i nedostupnost jasnih i točnih informacija o prekidu trudnoće. 

Hrvatska mora osigurati pristup zdravstvenoj skrbi svim ženama unatoč famoznom prizivu savjesti. Rezolucija o SRPZ-u donesena je 2021. godine, a ova Vlada nije bila u stanju dvije godine donijeti konkretne mjere kojima bi se zaštitilo i unaprijedilo zdravlje žena. Dosta je skrivanja iza ideologije, ovo je pitanje javnog zdravstva,“ istaknuo je Fred Matić.

Jedan od autora Atlasa, Neil Datta iz Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava, ističe kako Hrvatska ima puno prostora za napredak:

Hrvatska se suočava s izazovima u ponudi pristupa kontracepciji (47%) i pobačaju (60%). Naše preporuke uključuju pružanje besplatne kontracepcije mladima, uključujući dugotrajne reverzibilne kontraceptive, i bolje širenje informacija putem sveobuhvatne web stranice. Što se tiče pristupa pobačaju, Hrvatska mora osigurati da nacionalno zdravstveno osiguranje pokriva pobačaj kako bi se uklonile financijske prepreke, a potrebno je i ukloniti mehanizam prigovora savjesti kako bi se spriječile prepreke u pristupu zakonski dopuštenim postupcima.” 

Atlas možete pronaći na poveznici: https://www.epfweb.org/node/89


Povezano