Objavljeno

Ministarstvo obećalo usvojiti sve zahtjeve studenata i studentica

Foto: FB/Espi Tomičić

Danas u poslijepodnevnim satima, nakon pet dana prosvjeda studenata i studentica pod šatorima ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ministar Predrag Šustar obratio se prosvjednicima i prosvjednicama te ih obavijestio da su svi njihovi zahtjevi usvojeni.

Da podsjetimo, studenti i studentice postavili su ministru Šustaru sljedeće zahtjeve:

– jasno i precizno određivanje rokova za provedbu natječaja i dodjelu državnih stipendija;
– usuglašavanje natječaja s akademskom godinom i početak isplate stipendija do kraja siječnja;
– smanjivanje bodovne granice za stipendiju za socioekonomski ugrožene studente/ice sa 45 na 37 bodova;
– zarada preko student servisa ne može utjecati na mogućnost prijave;
– mogućnost prijave za strance pod međunarodnom zaštitom

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je prihvatilo navedene zahtjeve u cijelosti te se obvezalo do 15. srpnja provesti javnu raspravu o nacrtu Pravilnika o uvjetima i načinu dodjele državnih stipendija.

Studentice Dorotea Šušak i Espi Tomičić, zajedno sa studentima i studenticama te organizacijama koje su ih podržale u ovom prosvjedu, odlučile su prekinuti prosvjed. Međutim, ostavljaju otvorenom mogućnost povratka ispred MZOS-a u slučaju da se prijedlozi ne usvoje.

Ovom prilikom prosvjednici i prosvjednice zahvaljuju svim pojedincima uključenima u prosvjed te Akademiji dramskih umjetnosti i njezinim profesorima/icama. Također, zahvaljuju Klubu studenata Fakulteta političkih znanosti, Mreži mladih Hrvatske, Klubu studenata Filozofskog fakulteta, Inicijativi „Hrvatska može bolje“, Bazi za radničku inicijativu i demokratizaciju, Savezu udruga Klubtura te svim građankama i građanima koji su se solidarizirali i pomagali tijekom prosvjeda.


Povezano