Objavljeno

Hrvatska na 59. mjestu prema “Izvješću o ravnopravnosti spolova” Svjetskog gospodarskog foruma

Iako se 2015. godina čini kao doba kada rodna ravnopravnost u politici ne bi trebala biti ništa neobično, što dodatno potvrđuje potez kanadskog premijera Justina Trudeaua, koji u svojoj vladi ima jednak broj muškaraca i žena, podaci Svjetskog gospodarskog foruma govore da je zavidna razina ravnopravnosti većini zemalja i dalje nepoznanica.

Trudeau je svojim potezom želio istaknuti kako je Kanada rodno ravnopravna zemlja, u kojoj su svi imaju jednake mogućnosti, a iako je njegova odluka izazvala različite reakcije, čak je i Frances Lankin, njegov politički suparnik, komentirao kako od rodne ravnopravnosti država može samo profitirati.

Zabrinjava stoga ‘Izvješće o ravnopravnosti spolova‘ Svjetskog ekonomskog foruma za 2015. godinu, prema kojim niti jedna od 145 analiziranih zemalja nije u potpunosti zatvorila rodni jaz, a samo su Irska i četiri od pet Nordijskih zemalja zatvorile više od 80%.

Izvješće mjeri političko osnaživanje žena, ekonomskog sudjelovanje i prilike, obrazovanje te zdravlje i opstanak, a iako navodi 10 zemalja – Austrija, Bahami, Brazil, Francuska, Finska, Gvajana, Letonija, Lesoto, Nikaragva i Namibija – koje su u potpunosti zatvorile jaz u sferi zdravlja i obrazovanja, niti jedna se zemlja ne može pohvaliti takvim postignućem u sferi političkog i ekonomskog sudjelovanja.

Rodni jaz u plaćama ćemo tako zatvoriti tek za 118 godina, a samo četiri zemlje – Island, Finska, Norveška i Nikaragva – imaju više od polovice žena u parlamentu, ministarstvima i višim razinama u vladi. U većini zemalja broj žena se nalazi ispod četvrtine.

Ukupno gledano, Hrvatska se nalazi na 59. mjestu (score 0,708) od 145 zemalja. Najbolji rang Hrvatska je zauzela 2007. godine kada se našla na 16. mjestu (score 0,721) od 128 zemalja, a 2014. godine nalazila se na 55. mjestu (score 0,707) od 142 zemlje.

Nažalost, Izvješće pokazuje da je Hrvatska jedna od zemalja iz regije (Europa i centralna Azija) s najvećim padom u ukupnom indeksu u odnosu na 2006. godinu. Hrvatska je uz Šri Lanku, Jordan, Mali i Slovačku Republiku u zadnjih 10 godina povećala jaz među spolovima. [M.P.] TheHuffingtonpost


Povezano