Objavljeno

SAD: Detaljne brojke ekonomije prostitucije

Izvješće o ekonomiji prostitucije koje je naručilo američko Ministarstvo pravosuđa donijelo je mnoge važne zaključke o načinima funkcioniranja prostitucije u SAD-u, kao i o utjecaju interneta na tržište seksualnih usluga.

U svrhu istraživanja ispitano je oko 250 ljudi, među kojima su bili policajci, odvjetnici, svodnici i prostitutke, od kojih su mnogi/e u zatvoru. Studija je obuhvatila podatke 8 američkih gradova, Miamija, Dallasa, Washingtona, Denvera, San Diega, Seattlea, Atlante i Kansasa, od 2007. godine na dalje.

Fokus studije nisu bili potrošači, već struktura poslovanja te se u skladu s time donose informacije o cijenama usluga, motivaciji zaposlenih u seksualnoj industriji, načinima djelovanja i oglašavanja svodnika.

Rezultati govore kako su cijene seksualnih usluga, od po prilici 150 dolara po satu, konzistentne u svim navedenim gradovima, no da na cijenu utječu dob i rasa prostitutki. Naime, neki od svodnika svjedoče kako im veću zaradu donose bjelkinje i žene mlađe dobi. Ni ovu industriju nije zaobišla recesija zbog koje su prodavači usluga bili primorani sniziti cijene, pa čak i ponuditi svojim klijentima specijalne popuste.

Internet je uvelike utjecao na svijet prostitucije, pa se sada većina transakcija odvija online, a ¼ davatelja usluga svoje zaposlenike traži preko stranica kao što su Craigslist i Backpage.

Prostitucija se ispostavila kao jako unosan posao, koji doduše, iziskuje i velike izdatke.

Zanimljivo je saznanje da je tržišno područje dječje pornografije zapravo veoma malo i to zbog činjenice da se takvi materijali dijele besplatno.

Na pitanje zbog čega se bave ovim poslom, ispitanici su u pravilu ponudili jedno od sljedećih odgovora: zbog siromaštva, na nagovor obitelji ili zbog činjenice da se netko u obitelji već bavi time.

Istraživači koji nisu sudjelovali u ovom projektu naglašavaju potrebu za još boljim i detaljnijim podacima, ali se svejedno slažu kako je ovo jedna od boljih procjena financijskog učinka trgovine seksom. [A.G.] NYTimes…


Povezano