Objavljeno

Plastika postaje znanstvena fantastika?

U pokušaju da reducira plastični otpad u oceanima, Europska unija predložila je zabranu jednokratnih plastičnih predmeta poput pribora za jelo, slamki i štapića za uši. Na predloženoj listi nalazi se deset predmeta koji čine 70 posto otpada u europskim vodama i na europskim plažama, a među njima se nalaze i plastični tanjuri te miješalice za piće.

Nacrt pravilnika predstavljen je u ponedjeljak, a za njegovu provedbu potrebno je odobrenje svih država članica EU i Europskog parlamenta. Jednom kada se potpiše, moglo bi potrajati tri ili četiri godine da pravila stupe na snagu. Ovaj prijedlog zakona ne tiče se samo zabrane plastičnih proizvoda, već će i proizvođače plastike natjerati da snose troškove upravljanja otpadom te da se angažiraju prilikom akcija čišćenja. Zakon predlaže i da države članice Europske unije do 2025. godine putem novog reciklažnog programa moraju sakupiti 90 posto jednokratnih plastičnih boca.

Europska Komisija procjenjuje da bi ova pravila, kada se u potpunosti implementiraju u 2030., tvrtke koje se bave proizvodnjom plastike mogla koštati više od 3 milijardi eura godišnje. No ista bi pravila potrošačima/cama mogla uštedjeti oko 6,5 milijardi eura godišnje, stvoriti 30 tisuća radnih mjesta te izbjeći 22 milijarde eura troškova čišćenja okoliša.

Savez udruga za zaštitu okoliša Rethink Plastic Alliance (RPA) prijedlog zakona je nazvao ‘skokom unaprijed u rješavanju onečišćenja plastikom’, ali je i kritizirao neke percipirane nedostatke.

Prijedlozi ne postavljaju ciljeve kojima bi se smanjila uporaba plastičnih šalica i posuda za hranu, istaknuli su iz RPA. „To bi moglo rezultirati time da će neke države tvrditi kao poduzimaju sve potrebne mjere dok god je postignuta bilo kakva vrsta redukcije, nebitno koliko ona bila mala.“

Prijedlog su također dočekale i kritike od strane plastične industrije. Plastics Europe, koja reprezentira proizvođače, izjavila je kako podupire ‘sveobuhvatni cilj’ prijedloga, ali kako je potrebno više resursa posvećenih ‘gospodarenju otpadom’ da bi se osiguralo kvalitetnije recikliranje korištene plastike.

„Zabrana plastičnih proizvoda nije rješenje,“ naveli su iz Plastics Europe u svojem priopćenju te dodali kako ‘alternativni proizvodi neće nužno biti održiviji’.

Na globalnoj bazi, samo je 14 posto plastike koja se prikuplja recikliranjem. Stopa ponove upotrebe je, u usporedbi s ostalim materijalima, zbilja niska. Za usporedbu, u Europi se reciklira 58 posto papira i 90 posto željeza i čelika.

Istraživanja pokazuju da će do 2050. godine, po težini u oceanima i morima biti više plastike nego ribe, što je mnoge političare/ke, tvrtke i individualce/ke potaknulo da se aktiviraju.

Prošlog je mjeseca grupa od 40-tak tvrtki, među kojima se nalaze Coca-Cola, Nestle, Unilever i Procter & Gamble, obećalo kako će smanjiti količinu plastike koju koriste i bacaju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Starbucks je u ožujku objavio 10 milijuna dolara vrijedan natječaj kojim traži dizajnere i dizajnerice koji bi kreirali nove čaše koje će biti lakše reciklirati. [E.H.] Cnn


Povezano