Objavljeno

HR dizajnerice i njihova šalica čaja

Prošli su tjedan mlade hrvatske dizajnerice Katarina Matković i Tihana Pećirko, uz suradnički angažman Keti Mastrović, na natječaju ‘Young Package 2012’ osvojile prvo mjesto s projektom ‘Just my cup of tea’, koji omogućuje jednostavno ispijanje čaja, bilo kada i bilo gdje.

Riječ je o godišnjem natječaju za dizajn ambalaže koji je ove godine dočekao svoje 17. izdanje. Natječaj svake godine problematizira novu temu, na koju natjecatelji odgovaraju svojim radovima, a namijenjen je stvarateljima/icama mlađim od 30 godina.

Ove godine tema je bila čaj, a od svih se sudionika/ica očekivalo da svoja promišljanja pakiranja na zadanu temu baziraju na papirnatoj ambalaži. Hrvatske su dizajnerice pobjedu odnijele u zavidnoj konkurenciji od 460 radova po izboru internacionalnog žirija.

Autorice projekta, Katarina Matković i Tihana Pećirko, koje su diplomirale grafički dizajn na zagrebačkom Studiju dizajna objašnjavaju da je ideja bila približiti sam čin i naviku što češćeg pijenja čaja široj populaciji. Uslijed vremena u kojem živimo, gdje je coffe to go postala svakodnevna rutina, izuzetno dostupna, bez promišljanja štetnosti kofeina, dizajnerice ciljaju na unošenje zdrave navike u ubrzani način života.

Njihova šalica čaja zapravo je papirnata ambalaža, prilagodljive forme, termorezistentnih karakteristika, koja se ulijevanjem vode pretvara u čašu za jednokratnu upotrebu. Lagana, prenosiva i lako upotrebljiva ambalaža trebala bi omogućiti što jednostavniju i što češću konzumaciju čaja. Naravno, inovativne šalice izrađene su od materijala koji se može reciklirati. [A.L.] Pogledaj to


Povezano