Objavljeno

Protiv plastike u higijenskim proizvodima

Ella Daish

Higijenski proizvodi zatrpavaju europske plaže, a više od 200 000 tona godišnje završi ih na britanskim odlagalištima. To ih čini petim najčešćim otpadom na plažama u Europi, češće nego čaše i pribor za jelo za jednokratnu upotrebu ili slamke.

Upravo je zato mlada aktivistkinja Ella Daish pokrenula kampanju protiv korištenja plastike u proizvodnji higijenskih proizvoda – tampona i uložaka. Daish ovaj problem smatra globalnim te ističe kako se o njemu ne govori puno i kako se često zaboravlja da i tamponi i ulošci sadrže plastiku.

Prošli mjesec tvrtka Sainsbury’s prestala je proizvoditi plastične aplikatore za svoje tampone, čime će godišnje proizvesti 2,7 tona plastičnog otpada manje. Daish i ostale aktivistkinje zalažu se za to da im se pridruže i ostale velike tvrtke.

Procjenjuje se da će u svom životu svaka žena u prosjeku iskoristiti – i baciti – oko 10 000 higijenskih uložaka ili tampona, a da bi se razgradio samo jedan uložak potrebno je do 500 godina.

Škotska vlada također se uključila u borbu protiv plastike. Zajedno sa škotskim Zero Waste pokretom pokrenuta je kampanja koja potiče žene da isprobaju besplatne uzorke menstualnih čašica, gaćica za menstruaciju i ostale višekratno upotrebljive proizvode.

U ponudi je sve više i više alternativnih proizvoda poput tampona s višekratno iskoristivim aplikatorima ili silikonskih menstrualnih čašica koje se mogu koristiti i do 10 godina.

Kate Metcalf iz organizacije Women’s Environmental Network (WEN), koja, između ostalog, provodi kampanju Environmenstrual, navodi da su žene danas spremnije govoriti o svojim ciklusima nego u prošlosti te menstruacija više nije toliki tabu. Također smatra da su informacije koje se prenose u školama o menstruaciji u zastarjele, a ponegdje se ova tema niti se spominje. Stoga WEN u suradnji s nevladinom organizacijom City to Sea organizira program Rethink Period, u sklopu kojeg obučavaju 600 učitelja/ica diljem Engleske, a na samim se predavanjima dijele kutije s gaćicama za menstruaciju, menstrualnim čašicama, organskim pamučnim i višekratnim ulošcima.

S druge strane, aktivistkinje su zabrinute što se učenicama u britanskim školama dijele proizvodi koji su ekološki neprihvatljivi. Upravo je iz tog razloga nastalo otvoreno pismo i peticija u kojoj traže da proizvodi koje djevojke dobivaju u školama budu održivi i bez plastike. [J.B.] The Guardian


Povezano