Objavljeno

Hormonska nadomjesna terapija predstavlja značajno veći rizik za razvoj raka dojke nego što se prije mislilo

Nedavno istraživanje o utjecaju hormonske nadomjesne terapije na razvoj karcinoma dojke pokazalo je kako je rizik dvostruko veći u usporedbi s dosadašnjim spoznajama.

Široko rasprostranjena kao način otklanjanja tegoba vezanih uz menopauzu kao što su valunzi, noćna znojenja ili lupanje srca, hormonska nadomjesna terapija (dalje u tekstu: HRT) sastoji se od estrogena i progesterona, hormona čije su razine smanjenje kod žena u menopauzi.

Premda je povišen rizik za maligne promjene dojke otprije poznat, znanstvenici dosad nisu bili sigurni koliko je on ozbiljan. Novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Lancet pokazalo je kako mogućnost nastanka karcinom raste s duljinom upotrebe terapije. Povišen rizik prisutan je i deset godina nakon prestanka primjene HRT.

Primjerice, istraživanje je pokazalo kako u skupini žena između 50 i 69 godina postoji povećana incidencija nastanka karcinoma dojke kod onih koje su koristile HRT. Među ženama u navedenoj dobnoj skupini koje nisu koristile terapiju, incidencija za razvoj karcinoma iznosi 6,3%, odnosno 8,3% među onima koje su je koristile. Drugim riječima, među 50 žena s poviješću upotrebe HRT-a, u jedne će se razviti karcinom dojke.

“Žene bi trebale biti upoznate s ovim spoznajama, kako bi ih mogle uzeti u obzir pri odluci o korištenju HRT,” navodi Sarah Branch, zamjenica direktora britanske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (MHRA).

“Unatrag 18 godina pokušavam pacijentice odgovoriti od HRT-a u terapiji valunga. Nastojim ih usmjeriti prema drugima metodama. Ali postoje žene koje imaju vrlo izražene tegobe kod kojih primjena estrogena opravdava rizik. Sve što radimo u medicini ima određeni rizik i određenu korist. Bitno je što od navedenog prevladava. Ako korist nadmašuje rizik, određenu terapiju ima smisla primjenjivati, a u suprotnom, valja je izbjegavati,” kaže dr. Otis Brawley, profesor onkologije i epidemiologije na Sveučilištu Bloomberg.

S druge strane, ovo istraživanje ukazalo je kako postoji veza između veće pojavnosti karcinoma i primjene HRT-a, ali ne i koji je tome uzrok. Kako bi ustanovili postojanje uzročno posljedične veze, potrebna su daljnja istraživanja.

“Postoji povezanost između HRT-a i povećanog rizika za razvoj raka dojke, ali ona je vrlo složena. Prisutan je velik broj dokaza o sigurnosti i učinkovitosti HRT-a, a trenutne smjernice i dalje ga preporučuju kao tretman žena u menopauzi. Međutim, nužno je da se kliničke smjernice temelje na dokazima, stoga je ovo istraživanje uzeto u obzir prilikom ažuriranja i razvoja smjernica. Savjetujemo pacijenticama da ne paničare i nastave uzimati HRT kako im je propisano, a kliničarima da nastave propisivati kao dosad, dok smjernice ne kažu drugačije,” kazao je dr. Martin Marshall, potpredsjednik Kraljevskog koledža liječnika opće prakse (RCGP). [V.M.] Guardian


Povezano