Objavljeno

Cjepivo protiv HPV-a moglo bi do 2100. godine iskorijeniti rak vrata maternice

Novo istraživanje pokazuje da bi rak vrata maternice, koji godišnje ubije oko 300 000 žena diljem svijeta, mogao biti iskorijenjen do 2100. godine ako se poveća pokrivenost cjepivom protiv HPV-a, prenosi The Guardian.

Većinu slučajeva raka vrata maternice uzrokuje humani papiloma virus (HPV), spolno prenosiva bolest koja se u značajnoj mjeri može prevenirati cijepljenjem.

Prošle godine Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je vlade da ojačaju svoje programe cijepljenja, no uz logističke i financijske prepreke u provedbi te ideje, problem je i sve veće nepovjerenje javnosti u različite vrste cjepiva.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Lancet Oncology, do 2020. godine 600 000 žena oboljet će od raka vrata maternice, a do 2069. ta brojka će narasti na 1,3 milijuna godišnje ako ništa ne poduzmemo.

“Suzbijanje raka vrata maternice ovisit će o održavanju – i, nadam se, povećanju – stope sudjelovanja u postojećim programima cijepljenja i probira raka,” kazala je Karen Canfell, jedna od autorica istraživanja.

“To je jedno od najboljih cjepiva koja imamo,” izjavila je Heidi Larson, direktorica istraživačke grupe Vaccine Confidence Project. “Nepovjerenje i strah mogu odgoditi učinkovitu primjenu cjepiva koja doslovno spašavaju živote. Moramo to jasno reći: milijuni žena će izbjeći nepotrebnu, užasnu patnju ako se efikasno provode programi cijepljenja protiv HPV-a na globalnoj razini.”


Povezano