Objavljeno

Poljski predsjednik najavio borbu protiv “LGBT ideologije”

Trump i Duda 2017. (foto: Krzysztof Sitkowski/Wikimedia Commons)

Ususret predsjedničkim izborima u Poljskoj, pokušaji ograničavanja LGBTIQ prava ponovo su došli u središte pozornosti. Aktualni predsjednik Andrzej Duda, koji se bori za drugi mandat i koji ima podršku desničarsko-populističke vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), obećao je glasačima da će “braniti djecu od LGBT ideologije.”

Duda se također protivi podučavanju LGBT tema u školama i ne bi dopustio istospolnim parovima da udomljavaju ili posvajaju djecu. Zalaže se za “zaštitu braka” i pravo roditelja na odlučivanje o obrazovanju djece, posebno kad je riječ o spolnom odgoju.

Dudini konzervativni stavovi već su poznati (iako je, u pokušaju da pridobije neodlučne birače, prije par mjeseci izjavio da bi potpisao zakon o istospolnom partnerstvu), no mnogi smatraju da je sada radikalizirao retoriku budući da ga u anketama dostiže Rafał Trzaskowski, kandidat Građanske inicijative i aktualni gradonačelnik Varšave. Kada je 2019. postao gradonačelnik, Trzaskowski je potpisao Deklaraciju o LGBT pravima, čime se jasno usprotivio homofobiji i diskriminaciji. Notes from Poland


Povezano