Objavljeno

Homofob i homofrend 2012 (online anketa)

Mnogo smo mržnje i uvreda čuli na svoj račun, od Sabora, preko izbora, uoči Povorke ponosa, splitske ili zagrebačke, preko novinskih kampanja s ciljem širenja homofobije, pa sve do trkeljanja estradnih zvjezdica o tome što im se gadi vidjeti. S druge strane, i prošle se godine oglasio i dobar broj ljudi iz svih društvenih sfera da podrži borbu za prava LGBT osoba, svjestan da je naša pobjeda ujedno i njihova, jer više slobode je dobro za sve.

Upravo radi toga, i ove godine, Zagreb Pride je hrvatskoj LGBTIQ zajednici, njihovim podržavateljima/icama i prijateljima/icama kao i široj javnosti, ponudio na internetskim stranicama odabir homofoba i homofrenda/ice godine.

Zbog nedostatka prave konkurencije LGBTIQ osobu godine, za naročit doprinos domaćoj LGBTIQ zajednici, odlučili su odabrati sami.

 

Za homofoba 2012. godine nominirani su:

HDZ-ovac Ante Kulušić koji se proslavio svojom izjavom: “Izađite 4. prosinca na izbore da zgazimo Kukuriku koaliciju, jer ne želimo da nam homoseksualci šetaju po Poljani”.

Kardinal Josip Bozanić radi bezbrojnih homofobnih ispada hrvatskog svećenstva, jer prema riječima Zagreb Pridea, “tih ispada je bezbroj da bismo mogli izdvojiti samo jednog dužnosnika te crkve za ovu časnu nagradu” pa je tako nominiran “šef” crkve.

“Intelektualac” iz splitskog kafića “Bubamara” Stjepan Lozo nominiran je jer s ostalim svojim “kolegama” mjesecima uoči splitske Povorke ponosa sijao mržnju i huškao na nasilje.

Gradonačelnik Splita Željko Kerum koji je poduzeo sve što je bilo u njegovoj moći i što je mislio da je u njegovoj moći da bi spriječio ustavno pravo na održavanje splitskog Pridea, od premještanja programa na Prokurative do micanja pozornice do samog poziva građanima i građankama Splita da Pride ignoriraju.

Đakovački HDSSB-ovac Zoran Vinković koji je LGBT osobe nazvao “pederima” dok, kako je sam rekao, “za lezbaču još ne postoji hrvatska riječ” na sjednici Sabora na kojemu je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova predstavila svoje izvješće.

 

 

 

 

 

 

Detaljni opis razloga odabira nominiranih pročitajte ovdje.

Za homofrenda/icu 2012. godine nominirani/e su:

Ministar uprave Arsen Bauk koji je prionuo izradi čak tri zakona koji se tiču LGBT osoba: Zakonu o osobnom imenu, Zakonu o državnim maticama te zakonu koji će regulirati tzv. istospolne zajednice.

Novinar Boris Dežulović, živa legenda borbe za ljudska prava u dragoj nam domovini koji se u zadnje vrijeme nizom odličnih i afirmativnih tekstova izdvojio iz mase.

Kolumnist i novinar Jurica Pavičić koji se istaknuo ove godine u borbi za LGBT prava, ne samo nizom afirmativnih tekstova, nego i samim fizičkim prisustvom na obje dosad održane splitske Povorke ponosa.

Pravnica i profesorica na Pravnom fakultetu Ksenija Turković koja je vodila radnu skupinu za izradu Kaznenog zakona koji predviđa zatvorske kazne za brojne različite zločine počinjene iz mržnje.

Televizijska voditeljica Daniela Trbović, koja je “jedina na Hrvatskoj televiziji koja se s punim pravom može naći na listi homofrenda/ica” jer je više puta u medijski prostor u svojoj emisiji “Osmi kat” dovodila LGBT osobe i upoznavala gledateljstvo s njihovim pričama.

 

 

 

 

 

Detaljnije o homofrendovima/icama pročitajte ovdje.

Proglašenje pobjednika/ice u kategorijama Homofrend i Homofob godine, kao i imenovanje LGBTIQ osobe godine, dogodit će se na Zrinjevcu 16. lipnja, nakon jedanaeste Povorke ponosa Zagreb Pridea, a po mutnoj slici čini nam se da je Dana Budisavljević LGBTIQ osoba godine 🙂 [A.L.] Queer.hr, Zagreb-Pride

Za homofrenda/icu i homofoba možete glasovati ovdje.


Povezano