Objavljeno

Grupa Sunčica: Prešućuje se zakon za žrtve ratnog zločina silovanja

Članice grupe “Sunčica” iz udruge Žene u Domovinskom ratu nad kojima je izvršen ratni zločin silovanja jučer su, 10. rujna predale pismo ministru branitelja Predragu Matiću za predsjednika Vlade u kojem traže neselektivnu primjenu zakona u Hrvatskoj jer smatraju da se zakonu o manjinama daje prioritet, za razliku od prešućivanja zakona koji se odnose na žrtve ratnog zločina.

U izjavi novinarima ispred zgrade Ministarstva branitelja iznijele su i primjedbe na česte iskaze o ratu kao prošlom završenom vremenu, dok one, kažu, još nemaju status ni prava ratne žrtve, a zločinci žive na slobodi.

“Smogle smo hrabrosti govoriti o svom stradanju, što treba cijeniti. U ime mnogih žena koji tu snagu nemaju, tražimo prava”, rekla je predsjednica udruge Marija Slišković te upozorila da zakon za silovane žene ne postoji, a također niti dobra volja da se procesuiraju ratni zločinci.

Pritom je navela kako su iz njihove knjige “Sunčica”, od 15 iskaza koje su dali Državnom odjetništvu svega dva slučaja dosad i završena. “Najnoviji slučaj iz Dalja nije izravno povezan s našim traženjima, a ostali slučajevi stoje”, rekla je Slišković.

Predstavnice udruge također su izvijestile da će ministru Matiću dati knjigu “Sunčica” za svakog člana Vlade kako bi s više senzibiliteta mogli govoriti o zakonima koji direktno utječu na žrtve, te ustvrdile da se danas događaju potpuno neprimjerene stvari.

Slišković je ocijenila da s Ministarstvom branitelja imaju dobre odnose i dobro surađuju te da uskoro očekuju kvalitetnije i jače djelovanje u smislu upućivanja zakona u Sabor. Civilnodruštvo.hr…


Povezano