Objavljeno

Grafit ‘Govna četnička i komanistčka’ osvanuo na ulazu Documente

Na pročelju zgrade u kojoj je smještena organizacija Documenta jutros je osvanuo grafit uvredljivog i sadržaja na kojem je pisalo ”Govna četnička i komanistčka”. U toku je policijska obrada ovog vandalskog čina. Documenta je prošli tjedan, zajedno sa Srpskim narodnim vijećem, prezentirala projekt Oluja u Haagu, javlja forum.tm.

Uvredljivi grafit komentirala je aktivistkinja Documente, Maja Dubljević: “Documenta je na udaru desničarskih i profašističkih grupacija i individualaca. Ovime nisam iznenađena jer je to naša realnost. S tim živimo i radimo.”

Maja Dubljević osvrnula se i na ovogodišnju obljetnicu Oluje te tenzije koje rastu s obzirom na održavanje vojnog mimohoda: “S obzirom na uzavrelu atmosferu oko obljetnice Oluje jasno je da se pritisak pojačava. Tema suočavanja s prošlošću, nažalost, često izaziva ovakve reakcije. Kada se neka tema aktualizira, pritisak koji je zapravo gotovo pa stalan, samo postane snažniji.”

Od svog osnutka, Documenta doprinosi razvijanju individualnih i društvenih procesa suočavanja s prošlošću u izgradnji održivog mira u Hrvatskoj i široj regiji produbljujući javni dijalog i inicirajući debate o javnim politikama koje potiču suočavanje s prošlošću, prikupljajući podatke, objavljujući istraživanja o ratnim događajima, ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava, te prateći sudske procese na lokalnoj i regionalnoj razini kao doprinos poboljšanju sudskih standarda i prakse u suđenjima za ratne zločine, navodi se na njihovoj stranici. [A.B.]


Povezano