Objavljeno

Građanke Makedonije zagrljajima zatražile oslobađanje nacionalne televizije od okova vlasti

Foto: Borče Popovski/reporter.mk

„Na prvi dan proljeća, 21. ožujka, pred vratima Makedonske Radio Televizije okupile su se najhrabrije žene Makedonije, riskirajući da dobiju elektro šok pendrekom, udarac ručkom pištolja u slabine ili suzavac. Ali nekako im to uopće nije bilo bitno. Bile su svjesne da je u pitanju viši cilj, svjetlija budućnost, a ne mračan vilajet makedonskog premijera“, kaže na svom Facebook profilu jedna od najaktivnijih novinarki na ovoj društvenoj mreži, politologinja Jordanka Ivanovska – Joci.

Naime, u podne 21.ožujka oko 500 građana/ki odazvalo se pozivu generala Stojančeta Angelova za nenasilni upad u Makedonsku Radio Televiziju (MRTV), te je ispred Televizije zatražio njezino oslobađanje od okova vlasti. Preko razglasa su se širile političke “bombe”, a govore su držale istaknute javne ličnosti, između kojih i glumica Sinolička Trpkova te glumac Sašo Tasevski.

„Ličimo na cirkus kojim šibom upravlja dvadeset trenera. Ovo je 21. stoljeće i prvo stoljeće u kojem se vode medijski ratovi. Ali gdje je ovdje MRTV? Medij koji svi mi plaćamo. Svakog dana imamo ulične proteste. MRTV šuti. Studenti su bili okupirali fakultet, MRTV je bila kao mrtvac (da paradoks bude veći, MRTV je preko puta okupiranog fakulteta). Dan za danom slušamo o kriminalnoj vlasti, a MRTV nije ni zucnuo o tome. Ovo nije stranački skup, nego građanski, jer nam je stvarno došlo do grla. Pozivam sve građane da probude generala u sebi“, rekla je Trpkova.

Na ulazu glavnog hodnika televizije i na ulaznim vratima bio je kordon specijalaca koji nije dozvolio da građani/ke pređu prag i uđu u MRTV, no prosvjed je kulminirano dva sata kasnije, kada je general Angelov pozvao sve prisutne žene da ljubavlju napadnu kordon policije i zauzmu televiziju.

Nakon govora generala Angelova građanke su se, na čelu sa spomenutom Trpkovom, Irenom Ristić, Sofijom Kunovskom i mnogim drugima uputile prema ulazu MRTV i počele grliti i poljupcima obasipati policajce te im dijeliti CD-e na kojima su snimljeni razgovori ljudi iz vlasti o kriminalu i zlouporabi funkcije.

Naime, lider opozicije Zoran Zaev je početkom veljače počeo javnosti predstavljati seriju materijala, takozvanih “bombi” koje se odnose na nezakonita prisluškivanja. On tvrdi da je vlast tijekom posljednje četiri godine nezakonito prisluškivala više od 20.000 građana, preko 100 novinara, kao i neke strane diplomate, što je tema koju MRTV sustavno ignorira.

„Mene je osobno šokirala snaga koju su odjednom dobile makedonske žene, majke, sestre, tetke, razvedene, neudane, zaposlene, stečajke, umirovljenice“, komentira Jordanka Ivanovska, inače novinarka lista Dnevnik.

Foto FB: Tomislav Georgiev

Policajci su bili iznenađeni, zatečeni, kao da su u sebe govorili: “Čekaj, ovo nije bilo u planu!” Počeli su trčati i kad su shvatili što se zbiva, pokušavali su blokirati vrata, ne znajući što im je činiti. Odjednom se stotine žena pojavilo ispred vrata, iza kojih se stvorila jedinica za brze intervencije, kao i  muškarac koji je sve snimao policijskom kamerom. No, koliko su oni više gurali prema van, toliko su se žene postajale odvažnije i vikale: “Uaaa MRTV! Vi ste naša djeca, pustite nas unutra!”.

Budući da su specijalci bili nepopustljivi, general Angelov, pozvao je okupljene da se zajedno upute prema Saboru, gdje je izjavio da će se pobrinuti da materijali o prisluškivanju dospiju i do najudaljenije sela u Makedoniji.

Jordanka Ivanovska je zajedno s kolegicom Majom Ilijevskom Pačemskom 2003. dobila najveću državnu nagradu za novinarstvo. Dio sredstava poklonile su djeci poginulih policajaca, a na kraju svog posta, ona se obratila pripadnicima MUP-a  koji su pod diktatom režima.

„Sljedeći put kada dobijete naređenje da branite MRTV od građana, posebice od žena, imajte na umu da vi za nas niste čovječuljci ni budaletine (tako ih je nazvala resorna ministrica Gordana Jankulovska). Mi ćemo opet doći, i biti će nas mnogo više. Sljedeći put očekujemo da se maknete od kapije, spustite štitove i pridružite nam se u borbi za svjetliju Makedoniju“.

Foto FB: U čast ženama ispred MRTV / Design: Đorđe Jovanović

 

Izvor: Novatv.mk / Autorica: Slavica Filipovska
Prevela i prilagodila: Tinka Barbutov Krsteva

Sa stanjem medija u Makedoniji detaljnije se upoznajte u članku Propadanje medija u Makedoniji: Farsa koja postupno postaje tragedijom, objavljenom na regionalnom portalu Bilten.

Povezano