Objavljeno

Grad Zagreb reže neuspjelu populističku mjeru roditelja odgojitelja

Foto: Alexander Dummer

Dan prije Badnjaka, 23. prosinca 2019. Grad Zagreb je preko Ureda za demografiju pustio u javno savjetovanje Nacrt prijedloga Odluke s izmijenjenim uvjetima za korisnike zagrebačke mjere roditelj odgojitelj.

Prisjetimo se, mjera roditelj odgojitelj uvedena je krajem 2016. godine uoči lokalnih izbora. Mjera je omogućila da jedan roditelj koji u zajedničkom kućanstvu brine o troje ili više djece može primati mjesečnu naknadu za taj rad. Dodatni uvjeti bili su da djeca ne smiju biti upisana u vrtić, najmlađe dijete mora biti predškolske dobi, a roditelj odgojitelj mora biti nezaposlen u trenutku podnošenja zahtjeva za statusom roditelja odgojitelja.

Jedna od najvećih izmjena je da roditelji odgojitelji više neće primati novčanu pomoć dok najmlađe dijete ne napuni 15, nego je taj rok smanjen na osam godina. Uz to, jedan od novih uvjeta je da roditelj mora biti nezaposlen najmanje šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva.

Također, postojećim korisnicima mjere će se izmijeniti novčana pomoć u skladu s novom odlukom, koja će biti nešto manja nego dosad, odnosno 4250 umjesto 4264 kune mjesečno.

Mišljenje stručnjaka od uvođenja mjere bilo je negativno. Sociolozi i psiholozi pozivali su se na istraživanja koja su pokazala da slične mjere imaju negativne učinke na žene koje dugo izbivaju s tržišta rada, kao i na djecu koja ne pohađaju dječje vrtiće. Kada je krajem 2019. godine objavljen podatak da se u Zagrebu djecu masovno ispisuje iz vrtića (od uvođenja mjere roditelj odgojitelj iz gradskih vrtića ispisano je gotovo 5.000 djece), stručnjaci su objasnili kako je ova mjera umjesto demografske postala socijalna mjera,” piše Dora Levačić za Bilten.

Ispostavilo se, naime, da su mjeruu najvećoj mjeri koristile obitelji s troje ili više djece, prvenstveno majke koje su prethodno bile zaposlene na slabo plaćenim poslovima, pa su odlučile dati otkaz i ispisati djecu iz vrtića. Iako su stručnjaci upozoravali da bi se s obzirom na uvjete upravo takve situacije mogle događati, Bandić je tada odgovarao da su to “roditelji heroji” kojima treba pomoći.

Čudi sada ovakvo obrazloženje s obzirom na to da su stručnjaci gradsku administraciju od samog početka upozoravali da će doći do poremećaja na tržištu rada, osobito u slabije plaćenim zanimanjima, te da će i zaposleni roditelji, prije svega lošije plaćene žene, planirano ići na treće dijete kako bi mogle dati otkaz i, za naknadu veću od svoje plaće, biti 15 godina doma s djecom,” pišu Kristina Turčin i Sandra Golemac za Jutarnji list.

Javno savjetovanje je otvoreno do 23. siječnja 2020. i svi zainteresirani mogu se uključiti sa svojim prijedlozima i primjedbama. [T.B.]


Povezano