Objavljeno

Gotovo polovica Britanki ne može točno identificirati vaginu

Prema rezultatima istraživanja koje je naručila britanska organizacija The Eve Appeal, koja se bavi borbom protiv ‘ženskog’ raka, gotovo polovina Britanki u dobi od 26 do 35 godina ne može točno locirati svoju vaginu .

U kontekstu rujna kao mjeseca svijesti o ginekološkom raku, ova iznenađujuća vijest privlači osobitu pozornost.

Osim toga, samo četvrtina njih smatra da su dostatno upoznate s ginekološkim zdravstvenim problemima, dok isto smatra 42% žena u dobi između 66 i 75 godina.

Zabrinjava podatak da jedna od pet žena ne može navesti niti jedan od simptoma pet vrsta genitalnog karcinoma (maternice, cerviksa, jajnika, vagine i vulve), a osim nepoznavanja anatomije pokazalo se da je mladim ženama neugodno izgovarati riječi “vagina” i “vulva”, te zbog toga koriste eufemizme.

Helena Morrissey , predsjednica organizacije The Eve Appeal, izjavila je: “Mi u The Eve Appeal znamo koliko je važno promicati izravan govor o znakovima i simptomima ginekoloških karcinoma ženama svih dobi, a ovo istraživanje pokazalo je da trebamo napraviti još mnogo da se to dogodi”. Također, istaknula je da su te vrste karcinoma najkobnije za žene, sa stopom smrtnosti od 40%.

Kao i kod ostalih vrsta zloćudnih bolesti, za uspješno liječenje najvažnije je rano otkrivanje, a to je moguće samo ako smo upoznati sa simptomima, te možemo otvoreno govoriti o problemu bez obzira o kojem se dijelu našeg tijela radilo. [B.Z.] TheEveAppeal/HuffingtonPost


Povezano