Objavljeno

Britansko istraživanje otkriva da demencija teže pogađa žene

Studija vodeće organizacije za istraživanje demencije, Alzheimer’s Research UK, otkriva da žene nose teret demencije, odnosno ne samo da je ova bolest postala vodeći uzrok smrti Britanki, već postoji puno veća vjerojatnost da će žene preuzeti brigu o nekome tko pati od demencije, te se na taj način izložiti fizičkom i emotivnom stresu, te gubitku posla.

„Žene nose teret brige o osobama koje su im bliske, samo da bi kasnije i same morale živjeti s istim stanjem“, navodi se u izvješću Žene i demencija: Marginalizirana većina, koje će biti objavljeno sljedeći mjesec.

„Demencija je poremećaj rada mozga, najčešće kroničan. Simptomi se javljaju uglavnom poslije 75. godine života, a izaziva je nekoliko moždanih oboljenja koja utječu na sjećanje, mišljenje i sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Uzrok je najčešće Alzheimerova bolest; tako je barem u skoro 70 posto slučajeva“, pojašnjava Martin Prince, profesor epidemiološke psihijatrije na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Izvješće otkriva da je trenutno više od 500,000 žena u UK pogođeno demencijom, u usporedbi sa 350,000 muškaraca, zatim da postoji dva puta veća šansa da će žene iznad 60 godina života oboljeti od demencije nego od raka dojke, te da žene više nego dvostruko češće preuzimaju ulogu njegovateljice osoba s demencijom koja se na posljetku pokazuje izrazito stresnom.

Zanimljivo je također da mnoge žene igraju vodeću ulogu u istraživanju demencije, no često ih se obeshrabruje od daljnjeg akademskog i istraživačkog napredovanja.

Kako ljudi, a osobito žene, žive sve duže demencija postaje sve uobičajenija, budući da je upravo dob jedan od glavnih faktora rizika, no navodi se da to nije jedini razlog sve veće učestalosti ove bolesti, koja je kod žena preuzela vodeću ulogu smrtnosti, iznad raka i srčanih bolesti.

Za početak, mnogobrojna istraživanja bolesti srca i različitih vrsta tumora pomogla su u smanjenju broj smrtnosti, što kod demencije nije slučaj.  Naime, na istraživanja demencije potrošeno je 73.8 milijuna funti u usporedbi s istraživanjem tumora na koje je otišlo 503 milijuna funti.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) predviđa da će se do 2050. godine broj osoba oboljelih od demencije podići od sadašnjih 36 milijuna na više od 115 milijuna. Međutim, sustavi zdravstvene zaštite, naročito u siromašnim zemljama, nisu spremni na pružanje njege tolikom broju bolesnika.

Čak i u bogatijim zemljama, što se vidi na britanskom primjeru, situacija nije savršena. Zato u prvom izvješću o demenciji, SZO i Međunarodna agencija za borbu protiv Alzheimerove bolesti apeliraju na države kako bi poboljšali zdravstvenu zaštitu prije nego što bude kasno. [Ž.V.] TheGuardian


Povezano