Objavljeno

Gotovo 500 milijuna žena u svijetu ne zna čitati i pisati

Iako je obrazovanje djevojaka trenutno u središtu razvoja i napretka, pismenost žena i starijih adolescentica izvan formalnog obrazovanja još je uvijek kritičan problem. Od 774 milijuna osoba starijih od 15 godina koje ne znaju pisati i čitati čak su 2/3, odnosno 493 milijuna žene.

Biti pismenom temeljno je pravo svake žene.

Iako pismenost ne spašava živote i hrani gladne, Katy Newell-Jones iz Feed the Minds smatra da je ohrabrivanje žena na stjecanje pismenosti važna karika u procesu osnaživanja žena. “Žena koja je sposobna voditi vlastite poslovne knjige vrlo vjerojatno će uspješno upravljati i svojim prihodima i rashodima. Također, djeca pismene majke će vjerojatnije završiti obrazovanje.”

Ženska produktivnost u neformalnom sektoru u zemljama subsaharske Afrike i južne Azije kamen je temeljac regionalnih gospodarskih sustava i sigurnosti opskrbe hranom što dovodi do zaključka da je napredak u pismenosti žena važan za smanjenje siromaštva i iskorištavanja svih aspekata ekonomskog potencijala neke zemlje. Uz to treba dodati da u današnjem tehnološki naprednom svijetu nepismenost žene dodatno ograničava .

Ovaj jaz najviše se očituje u arapskim zemljama, zemljama južne i zapadne Azije te subsaharske Afrike u kojima je unatoč porastu u odnosu na 1998. godinu više od 60 % žena nepismeno. Prema izvještaju Education For All Global Monitoring iz 2013./2014. godine procjena pismenosti žena u Maliju je tek 29%, za mlađe žene 45%.

Nažalost, čak ni završetak osnovnog obrazovanja nije garancija za rješenje ovog problema. Različita kvaliteta obrazovanja, odustajanje djece od daljnjeg školovanja još su uvijek veliki kamen spoticanja.

Također, milijuni djevojaka se moraju prilagoditi izazovima koje donosi odrasla dob, odnosno zaduženja u kućanstvu, uloge supruga i majki, zbog čega i nedostatak vremena postaje prepreka daljnjem obrazovanju. Tradicionalna stajališta prema obrazovanju žena čine ovaj pothvat još težim.

Veća ulaganja u pismenost žena i mladih izuzetno su potrebna, a odgovornost za njih se mora prihvatiti u svim sektorima, ne samo u obrazovanju. Stručnjaci za socijalna i ženska prava moraju u potpunosti naglasiti kompliciranu realnost jer stotine milijuna žena ovise o tome. [J.A.] TheGuardian


Povezano