Objavljeno

Google uklonio oglase lažnih klinika za abortus

NARAL Pro-Choice America, organizacija koja se bavi zaštitom prava na izbor i širenjem reproduktivnih sloboda, objavila je rezultate istraživanja Google-ovih oglasa za takozvane “krizne centre za trudnoću” (Crisis pregnancy centers). Prema NARAL-u, 79% “kriznih centara za trudnoću” koje su se oglašavale na Google-u su tvrdile da obavljaju abortuse makar im je glavna djelatnost pružanje usluga savjetovanja i pružanja informacija o alternativama abortusu.

Istraživanje je pokazalo da su ovi centri anti-choice klinike koje su namjerno koristile lažno oglašavanje da bi bile prve poveznice koje bi se pronašle kada bi korisnice/i u tražilicu upisale/i “klinika za abortus”. Osim toga, ove klinike su poznate po širenju netočnih interpretacija medicinskih informacija te emocionalnom ucjenjivanju svojih korisnica s ciljem sprječavanja pobačaja i ženskog prava na izbor.

Googleova pravila za oglašavanje su jasna, oglasi moraju biti istiniti i temeljeni na činjenicama. Oglašivači koji ne poštuju ova pravila mogu se suočiti sa posljedicama kao što su ukidanje domene ili suspendiranje njihovog korisničkog računa.

Budući da je NARAL uspješno dokazao da ovi oglasi krše Googleova pravila Google je odlučio ukloniti lažne oglase za klinike za abortus iz svojih rezultata pretrage. “Svatko tko preko Googleove tražilice traži usluge abortusa ovisi o njihovom pretraživačkom alatu da dobije točne informacije”, rekla je Ilyse Hogue, predsjednica NARAL-a, “sve manje od toga pomaže i omogućuje ideološki motiviranim grupama i njihovim kalkulantskim kampanjama da lažu i posramljuju žene koje donose jednu od najvažnijih odluka u svojim životima.”

Kampanja za raskrinkavanje lažnih klinika za pobačaje ide dalje, a aktivisti iz NARAL-a se nadaju da će i ostale internetske tražilice slijediti Google. [M.S.] The Washington Post…


Povezano