Objavljeno

Googleovi zaposlenici prosvjedovali protiv seksualnog uznemiravanja

Foto: #GoogleWalkout

Početkom ovog mjeseca radnice i radnici Googlea prosvjedovali su protiv seksualnog uznemiravanja, rodne diskriminacije i sistemskog rasizma prisutnih u kompaniji. Napustili su radna mjesta diljem svijeta, od Tokya i Singapura, preko Dublina i Londona, pa sve do New Yorka i Silicijske doline, posebno potaknuti optužbama za seksualno zlostavljanje protiv nekolicine viših rukovoditelja tvrtke, prenosi The Guardian.

New York Times je otkrio da je Google tijekom zadnjih deset godina zaštitio tri rukovoditelja od javnih optužbi za seksualno uznemiravanje te im je u isto vrijeme isplaćivao milijune dolara. Jedan od njih je Andy Rubin, jedan od glavnih kreatora softvera za mobilne uređaje Android. Rubin je otpušten zbog optužbe da je radnicu 2013. godine prisilio na oralni seks, koja se pokazala utemeljenom nakon Googleove interne istrage. Unatoč tome Rubin je primio otpremninu od 90 milijuna dolara dok su u Googleu o cijelom slučaju šutjeli, što je dodatno raspirilo nezadovoljstvo među zaposlenicima.

Prosvjednici su istaknuli da su takvi slučajevi simptomatski primjeri dubljeg sistemskog problema u ovom multinacionalnom divu.

“Forme marginalizacije ograničavaju pristup moći i resursima,” stoji u priopćenju skupine Google Walkout for Real Change koja je bila organizator prosvjeda. “Seksualno uznemiravanje je simptom, a ne uzrok. Ako želimo okončati seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, moramo popraviti ove strukturne neravnoteže moći.”

“Smrtno smo ozbiljni u vezi osiguravanja sigurnog i inkluzivnog radnog mjesta. Želimo vas uvjeriti da pregledavamo svaki pojedinačni prigovor glede seksualnog uznemiravanja ili neprimjerenog ponašanja, istražujemo i poduzimamo mjere,” odgovorili su iz Googlea u internom memorandumu.

Zaposlenici koji su sudjelovali u prosvjedu ostavili su na svojim radnim mjestima obavijest: “Nisam za svojim stolom jer idem s drugim Googlerima i podizvođačima kako bi prosvjedovali protiv seksualnog uznemiravanja, lošeg ponašanja, nedostatka transparentnosti i kulture radnog mjesta koja ne radi za svakoga.”

Također su Googleovoj upravi iznijeli i formalnu listu zahtjeva, koji uključuju ukidanje nejednakosti u plaćama; javnu objavu izvješća o seksualnom uznemiravanju; jasan, ujednačen i anoniman proces prijavljivanja seksualnih prijestupa; ukidanje prisilne arbitraže u slučajevima uznemiravanja i diskriminacije za sve sadašnje i buduće zaposlenike, itd.

U međuvremenu je ispunjen samo zahtjev koji se tiče prisilne arbitraže, koja je podrazumijevala rješavanje sporova unutar okvira tvrtke umjesto pred pravnim tijelima, što je praksa koja se često javlja u velikim kompanijama kako bi se izbjegla šteta ugledu firme. Prisilna arbitraža je postala opcionalna.

Prosvjed u Googleu dolazi u vrijeme kad se u velikim tehnološkim kompanijama i sektoru u kojem dominiraju muškarci sve više problematizira dosadašnja praksa u odnosu prema manjinama i ženama. Uslijed kritika, tehnološke kompanije ne mogu se više pretvarati da funkcioniraju u politički neutralnom prostoru u kojem je jedina bitna stvar inovativan proizvod ili usluga. [M.V.]


Povezano