Objavljeno

Kenijka spasila 15 000 djevojčica od genitalnog sakaćenja

Foto: Instagram

Nice Nailantei Leng’ete, 27-godišnja Kenijka, posvetila je svoj život spašavanju afričkih djevojčica od genitalnog sakaćenja. Leng’ete je s 8 godina trebala biti podvrgnuta istom obredu, no zajedno sa svojom sestrom se uspjela sakriti na drvo dok ceremonija nije završila. Do danas je pomogla čak 15 000 djevojčica.

Osim genitalnog sakaćenja, Leng’ete nastoji iskorijeniti i dječje brakove u Africi do 2030. godine.

“Za narod Maasai, genitalno sakaćenje je obred prijelaza iz djetinjstva u odraslost. Žene se ne smatra ženama ako nisu prošle genitalno sakaćenje,” pojasnila je Leng’ete. “Genitalno sakaćenje se u mojoj zajednici povezuje sa završetkom obrazovanja djevojčica, dječjim brakom i tinejdžerskim trudnoćama. Djevojčice prolaze kroz genitalno sakaćenje u dobi od 10 ili 12 godina. Tada im se govori da su postale žene, a to znači da su spremne za brak, a to znači da će uskoro rađati djecu. Sve to ide zajedno.”

Leng’ete je znala da to nije ono što želi kada je svjedočila obredu kao dijete.

“Vidjela sam bol. Vidjela sam smrt. Od sedme godine sam odlazila na ceremonije sakaćenja u svojoj zajednici. Vidjela sam svoje prijateljice kako napuštaju školu i stupaju u brak. A ja sam željela nastaviti svoje obrazovanje,” kazala je.

Upravo to je i učinila, postavši prvom djevojčicom u svojem selu koja je pohađala srednju školu. Njezina školska uniforma inspirirala je druge djevojčice u zajednici koje su odlučile izbjeći sakaćenje.

Leng’ete je tražila dopuštenje kako bi obrazovala stanovnice i stanovnike svog sela o seksualnom zdravlju. Nakon četiri godine podučavanja, uspjela je uvjeriti starješine kako bi Maasai bili perspektivnije pleme kada bi im se žene duže školovale, kasnije udavale i kada ne bi bivale podvrgnute obrezivanju. Praksu su službeno ukinuli 2014. godine.

“Vodi me moja strast,” izjavila je Leng’ete. “Želim i dalje štititi djevojčice od ovih štetnih običaja; to je važan posao. Sretna sam kada vidim djevojčice u školi. Nadam se da ću doprijeti do još više njih – do svake – ako je moguće.” [K.D.] Ebony

View this post on Instagram

Having Entumo (meeting) under Osarai (tree) one on one with class 8 pupils drawn from 16 schools in Masai Mara West speaking to girls on #EndFGM #TeenPregnancy #EndChildMarriage & #GirlEducation ???‍?cc @mmwca @amrefhealthafrica @jnjglobalhealth @usaid @kenyawildlifeservice @adelleonyango @officialjanetmbugua

A post shared by Nice Nailantei Leng’ete (@nicelengete) on


Povezano