Objavljeno

Gdje je ovdje ljubav?

Inicijativa Gdje je ovdje ljubav nastala je u sklopu projekta Mlade žene mijenjaju svijet u organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), a cilj joj je informirati, educirati i osvijestiti mlade o problemu psihičkog, verbalnog i emocionalnog nasilja u vezama.

Kao neki od znakova emocionalnog nasilja navode se vrijeđanje i kritiziranje o strane partnera/ice, ograničavanje komunikacije i mjesta izlazaka, posesivnost, ponašanje koje izaziva strah, pretjerana dominacija u vezi, kao i prijetnje.

Inicijativa Gdje je ovdje ljubav savjetuje kako si pomoći:

– Otvori oči – priznaj sam/a sebi da se u tvojoj vezi događaju stvari koje bole.
– Obrati pažnju na ono što ti prijatelji, obitelj i bliske osobe govore – Ako ti ukazuju da je tvoja veza nasilna, pokušaj skinuti ružičaste naočale i vidjeti postupke partnera/ice kakvi zaista jesu.
– Shvati da nisi kriv/a i da ne zaslužuješ nasilne postupke partnera/ice
– Zaštiti se od daljnjeg nasilja. Brini o vlastitoj sigurnosti!
– Potraži podršku osoba od povjerenja, da ti pomognu emocionalno i konkretno oko toga kako da se nosiš s onim što ti se događa.
– Reci partneru/ici da nećeš dozvoljavati dalje takvo ponašanje. Postavi jasnu granicu. Ovo napravi isključivo ako se osjećaš sigurno oko toga. Ako je partner/ica već bio nasilan/a i tjelesno, moguće je da bi mogao/la postati tjelesno nasilan/a ako mu to kažeš. Dobro bi bilo da se oko tog savjetuješ s osobom od povjerenja.
– Budi realan/na oko mogućnosti promjene partnera/ice – Pazi da se ne uhvatiš u ulogu ‘spasitelja/ice’ i ‘terapeuta/kinje’ svog partnera/ice. To nije tvoja uloga. Ako partner/ica sam prepoznaje da treba psihološku pomoć oko svog nasilnog ponašanja – to je super. No, sam uvid ne znači i promjenu. Ostajući s partnerom/icom si vjerojatno i dalje u riziku od istog ponašanja.
– Nemoj misliti da nećeš naći boljeg/u! To nije točno! Svatko od nas zaslužuje dobre stvari i vezu koja ne boli!

Ako trebaš pomoć i nekog da te sasluša, možeš se obratiti:

HRABROM TELEFONU
savjetodavna linija za djecu 116 111
e-mail: hrabrisa@hrabritelefon.hr

PSIHOLOŠKOM CENTRU TESA
tel:01/4828 888
e-mail: psiho.pomoc@tesa.hr

PLAVOM TELEFONU
tel:01 48 33 888,
e-mail:plavi-telefon@zg.t-com.hr.


Povezano