Objavljeno

Pokrenute dvije kampanje za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u okviru programa ‘Živjeti zdravo’ pokrenuo je ljetnu edukativnu kampanju za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja u svrhu prevencije spolno prenosivih bolesti i/li neželjene trudnoće.

Cilj kampanje je skrenuti pozornost javnosti, posebice mladih, na važnost odgovornog spolnog ponašanja i očuvanja zdravlja. Kampanja traje četiri mjeseca, od početka lipnja, a provodi se preventivnim porukama na oglasnim panoima i svlačionicama koje su postavljene na desetak hrvatskih plaža.

Slogan kampanje je ‘Znanje je spas’, vizual je u obliku pojasa za spašavanje koji simbolično predstavlja i asocira na pomoć i zaštitu, a ključne poruke su:

INFORMIRAJ SE – o rizicima i načinima kako se zaštititi

ZAŠTITI SE – pravilnim i redovitim korištenjem kondoma, koji pruža zaštitu od HIV infekcije, drugih spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće

TESTIRAJ SE – ako si bio/la u riziku: testiranje omogućuje  ranu dijagnozu, poboljšava ishod liječenja i sprečava širenje infekcije na druge ljude

Javnost, a posebice mlade, na ovaj se način pokušava podsjetiti da su edukacija, informiranje i odgovorno spolno ponašanje ključni u prevenciji spolno prenosivih bolesti, uključujući zarazu HIV-om, te u zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Mladima sugeriramo i da stisnu jedan lajk FB stranici ‘Moja stvar, moj izbor’ koju je pokrenuo CESI, a čija je svrha senzibiliziranje i informiranje mladih osoba o zaštiti, zdravlju i pravima.

Kroz rad s mladima tinejdžerske populacije uočeno je da imaju veliku želju za učenjem o seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju, ali da nemaju priliku za to u postojećem školskom sustavu. Stavovi mladih oko društveno osjetljivih tema kao što je pravo na pobačaj ili hitnu kontracepciju često se osnivaju na iskrivljavanju činjenica i nepotpunim i informacijama.

Komentari srednjoškolaca/ki jasno pokazuju da su ima znanja o ovim temama itekako potrebna – “Mi mislimo da nešto znamo, a ne znamo i sram nas je pitati.”, “Mene zanimaju te teme i ja čitam zanimljive članke o tome. Ja već imam izgrađen stav, a nove informacije mi samo upotpune sliku, saznam nešto novo.”, “Ove teme su interesantne mladima koji se tek razvijaju (14-16 godina) i njima bi to bilo zanimljivo. Poslije svi misle da sve znaju.” te  “Ne znamo što točno da tražimo od informacija i ne znamo ni kako da pitamo.”.

Ako mladi prošire svoja znanja o tematici, za očekivati je da će moći uživati u svojim pravima u punom opsegu i to na odgovoran i primjeren način. 


Povezano