Objavljeno

Trećina mladih kod vršnjaka prepoznaje verbalno, fizičko i seksualno nasilje

Foto: CESI

Gotovo polovica od učenika koji su sudjelovali u pilot programu o nasilju u intimnim partnerskim vezama smatra da mladić ili djevojka imaju pravo udariti svoga partnera ili partnericu, rečeno je na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati programa u kojem je sudjelovalo 330 učenika iz 12 hrvatskih škola.

Čini se da je nasilje sastavni dio prvih veza jer čak 47% mladih smatra da mladić ima pravo udariti svoju djevojku ako ona želi prekinuti s njim ili ako poklanja više pažnje prijateljicama nego njemu. Također, 49% mladih misli da djevojka ima pravo udariti svog dečka ako ju ne sluša. Otprilike trećina mladih izjavljuje da poznaju među svojim vršnjacima parove u čijim vezama je prisutno verbalno, fizičko i seksualno nasilje.

Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) istaknula je kako se u stavovima mladih i prepoznavanju nasilnih ponašanja vide naznake promjena, odnosno kako se oblici nasilja ipak prepoznaju, čemu je pridonijela edukacija putem brojnih programa.

Obraćajući se mladima, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je da partnersko nasilje u našem zakonodavstvu nije uređeno na način kako bi to trebalo biti i kako bi željeli, te upozorila na podatke policije da je u prošloj godini čak 64% žena bilo žrtvom nasilja.

Tek 18% građana smatra da su žene i muškarci potpuno ravnopravni u našem društvu, 20% muškaraca drži da oni moraju imati zadnju riječ, a isto smatra čak 80% žena u ruralnim sredinama.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika ocijenila je kako imamo veliku razliku između deklarativnog stava o nasilju i stvarnosti. Problem je što smo još uvijek dosta patrijahalno društvo, iz čega proizlaze stereotipi o (ne)jednakosti muškaraca i žena.

U ime Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta govorio je Darko Toth istaknuvši kako možemo imati 101 program borbe protiv nasilja među učenicima u školama i općenito u društvu, ali ako svakodnevno gledamo nešto sasvim drugo ti programi neće polučiti rezultate. Naša je kultura, nažalost, kultura podsmjeha, a i nasilja u mnogim slučajevima, rekao je Toth, poručivši mladima da razmišljaju o ponašanjima koji nisu primjerena.

Konferencija je završna aktivnost projekta ‘Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima – GEAR II’ koji osim CESI-ja provode organizacije iz Grčke, Španjolske, Cipra i Rumunjske. HINA…


Povezano