Objavljeno

Gates Fondacija investira 100 tisuća dolara u novu generaciju kondoma

Putem svoje Bill & Melinda Gates fondacije, Bill Gates odlučio je poduprijeti Sveučilište u Wollongongu u Australiji u razvitku kondoma koji će svojim materijalom doživljaj učiniti istančanijim.

“Materijalna znanost i naše razumijevanje neurobiologije doživjeli su revolucionarnu transformaciju u posljednjem desetljeću, a ipak to znanje nije primijenjeno na poboljšanje atributa jednog od najvažnijeg, a nedovoljno korištenog proizvoda na zemlji. Stoga smo u potrazi za dizajnom koji bi značajno očuvao ili povećao seksualno zadovoljstvo i na taj način potaknuo ljude na redovito korištenje kondoma”, izjavio je Stephen Ward, član Gatesove fondacije.

Istraživači u Australiji rade na stvaranju alternative lateksu nazvane čvrsti hidrogel. Biomedicinski inženjer Robert Gorkin objašnjava kako je materijal “napravljen da se ponaša i pruža osjećaj poput prave kože”.

Znanstvenici se nadaju kako će prirodniji osjećaj potaknuti veći broj muškaraca na upotrebu zaštite te tako spriječiti neželjene trudnoće i širenje spolno prenosivih bolesti.

Ovaj projekt mogao bi “zaista poboljšati živote mnogima”, kaže Gorkin. Njegov tim nada se kako će promijeniti navike tamo gdje zaštićeni seks nije percipiran kao rutinski dio seksualnog zdravlja. “Radi se o postavljanju izazova vlastitim percepcijama, pogotovo u razvoju nove tehnologije s ciljem da bude dostupna mjestima poput sub-saharske Afrike i jugoistočne Azije.”

Bill & Melinda Gates fondacija imenovala je 11 stipendista za istraživanje kondoma, a zanimljivo je da izumitelj tip-only kondoma, koji je u posljednje vrijeme pobudio interes javnosti, nije jedan od njih. [P.Č.] Huffington Post


Povezano