Objavljeno

Predstavljen 3D model klitorisa, mogući začetnik seksualne revolucije

Od ovoga mjeseca učenici i učenice diljem Francuske na predavanjima o seksualnom odgoju će zahvaljujući tehnologiji 3D printera moći koristiti prvi anatomski model klitorisa u punoj veličini.

Ako uzmemo u obzir sav tehnološki, medicinski i znanstveni napredak ljudskog roda, na ovaj smo potez prilično dugo čekali/e. Najrealnija preslika klitorisa dostupna je zahvaljujući MRI skenerima tek od 2009. godine, pa ipak, tek je ove godine ženama omogućeno da u potpunosti budu upoznate s organom koji im pruža najveći dio zadovoljstva prilikom seksualnog odnosa.

Za mnoge je ovo potpuno novo otkriće, jer čini se da klitoris uopće ne izgleda onako kako smo ga do sada zamišljali/e. Po Oxfordskom rječniku klitoris je definiran kao ‘malen, osjetljiv erektilni dio na vanjskom prednjem dijelu ženskih genitalija’, a najpoznatiji je kao najveći donositelj ženskog užitka prilikom seksualnog odnosa.

Ipak, mnoge je iznenadilo vidjeti da je riječ o organu koji fizički nalikuje na viljuškastu kost ptica, a ako ćemo koristiti modernije usporedbe, možemo reći da podsjeća i na e-moji tulipana.

Neovisno o tome na što nas sve asocira anatomski oblik klitorisa, činjenica je da prava istina o njemu razbija mitove koje smo do sada imali priliku čitati ili čuti. Vjerovalo se da je klitoris veličine zrna graška, ali je iz novog 3D prikaza vidljivo da klitoris sadrži dvije osovine (crure) duljine desetak centimetara. Osim toga, sada je lakše vizualizirati da klitoris okružuje cijelu vaginu i time omogućava užitak koji proizlazi i iz penetrativnog seksa. Ovo će otkriće također omogućiti razvijanje novih diskusija vezanih uz ženski orgazam.

Možda najvažnije, ovaj 3D model pobija dezinformacije o ženskom tijelu koje su se do sada širile kroz seksualnu edukaciju, pop kulturu i pornografiju. Jedno od popularnijih mišljenja koje je sada dokazano pogrešnim je vjerovanje da je vagina, a ne klitoris, ženski ekvivalent penisa.

Feministkinje su dugi niz godina inzistirale na značajnosti klitorisa, posebice od kada ga je 1998. mapirala urologinja Helen O’Toole. Ipak, ovo otkriće moglo bi značajno utjecati na dosadašnja saznanja o ženskom orgazmu i ženama omogućiti da samosvjesnije pristupaju vlastitom klitorisu.

Novo saznanje o klitorisu pomoći će i muškarcima u seksualnom pristupu ženama, jer razbija mit da je gotovo nemoguće zadovoljiti ženu. Od sada će i djeci biti lakše odgovoriti na tipična pitanja o razlici između muških i ženskih spolnih organa. Odgovor koji im sada možemo dati puno je logičniji i točniji – klitoris je poput unutarnjeg penisa, a penis je poput vanjskog klitorisa. [E.H.] TheGuardian


Povezano