Objavljeno

Francuski parlament raspravlja o novom Zakonu o ravnopravnosti

Francuski parlament trebao bi odobriti prijedlog zakona koji teži osigurati jednakost za žene na privatnom i profesionalnom planu.

Radi se o ambicioznom zakonu koji pokriva mnoga pitanja, uključujući rodiljni dopust, prikazivanje žena u medijima, zabranu dječjih izbora ljepote, kao i jednaku zaradu i rodni balans u upravnim tijelima kompanija.

Da je nužno poraditi na ravnopravnosti spolova, francuskoj vladi postalo je jasno kada su podaci pokazali da Francuskinje zarađuju 23% manje od svojih kolega, da žene čine samo 23% članova upravnih tijela francuskih kompanija, te da je od 36,500 gradonačelnika/ica, tek svaka sedma žena.

Ministrica za ženska prava, Najat Vallaud Belkacem, izjavila je da se ne radi o legislativi koja želi pokrenuti rat spolova, već o pokušaju dokidanja svih nejednakosti. „Ne vjerujem da će nas povijest spontano odvesti naprijed, stoga, da bi ostvarili veću jednakost moramo biti politički proaktivni.“

Zakon predviđa ukidanje zastarjele klauzule da žena koja želi prekinuti trudnoću mora dokazati da je ‘u nevolji’, što je izazvalo prosvjede zagovornika zabrane pobačaja, međutim ministrica kaže da „žene moraju imati pravo izabrati žele li nastaviti trudnoću bez potrebe za opravdanjem“.

Nadalje, kompanijama koje ne budu postupale u skladu sa zakonom biti će onemogućeno sudjelovanje na javnim natječajima, a zapošljavanje većeg broj žena očekuje se i od javnih institucija. Također, očeve će se poticati da iskoriste pravo na rodiljni dopust, a djevojčicama mlađima od 13 godina biti će zabranjeno sudjelovati na natjecanjima ljepote.

Gornji dom parlamenta podržao je prijedlog zakona, a isto se očekuje i u donjem domu parlamenta, gdje socijalistička vlada drži veliku većinu. [Ž.V.] The Guardian


Povezano