Objavljeno

Francuska povlači program o rodnoj ravnopravnosti u osnovnim školama

Nakon prosvjeda različitih interesnih skupina, program edukacije o rodnoj ravnopravnosti u francuskim osnovnim školama obustavljen je, a nacrt prema kojem se izvodio čeka svoju ‘prihvatljiviju’ verziju.

Nastavni program ‘ABCD jednakosti’, posvećen zagovaranju jednakosti među spolovima i borbi protiv stereotipa, podijelio je francusko društvo.

Nakon žestokih prosvjeda roditelja, vjerskih lidera, te konzervativnih i ultradesnih struja, koji su edukaciju o rodnoj ravnopravnosti interpretirali kao seksualni odgoj ili napad na tradicionalne vrijednosti i uvođenje rodne teorije, program je povučen. Osim prosvjeda, organiziran je i bojkot nastave u kojem je sudjelovalo gotovo 40% učenika.

Benoit Hamon, ministar obrazovanja istaknuo je kako je cilj programa, koji je pokrenut prošle jeseni u 275 osnovnih škola, dokidanje stava da postoje poslovi i diplome za djevojke i poslovi i diplome za dječake. Sindikat učitelja također ne vidi ništa sporno u programu.

Francuska ministrica za ženska prava, Najat Vallaud-Belkacem, izjavila je da će nova verzija, na kojoj se trenutno radi, biti primijenjena u svim školama, dok je Hamon istaknuo da će u novom kurikulumu, koji stupa na snagu 2016. godine, svi predmeti sadržavati perspektivu rodne jednakosti.

Unatoč ovim obećanjima, feminističke skupine kritizirale su Vladu zbog povlačenja programa, a zadovoljni nisu niti njegovi protivnici. Oni smatraju da Vlada nije otišla dovoljno daleko, a koordinatorica skupine Vigi-gender, koja je zagovarala napuštanje programa, izjavila je da su rodni stereotipi reference za djecu, a da mala djeca takve reference trebaju.

Odluka Vlade da povuče program ravnopravnosti još je jedan primjer neuspjeha socijalista da održe svoja obećanja, te primjer rastuće sposobnosti konzervativnih katolika da utječu na politiku. Ova glasna manjina, francusku je vladu spriječila u donošenju niza odluka, poput odobravanja medicinski potpomognute oplodnje za homoseksualne parove, a lobirali su protiv reforme obiteljskih prava i legalizacije eutanazije. [J.J.] Independent /EdmontonJournal


Povezano