Objavljeno

Francuska: Ministrica obrazovanja i njezin resor pod napadom desnice

Desničarske skupine koje su se mobilizirale protiv istospolnih brakova prijete novim nemirima. Ovog puta riječ je prosvjedima protiv novoizabrane ministrice obrazovanja Najat Vallaud-Belkacem, istaknute zagovornice ravnopravnosti spolova i prve žene na čelu Ministarstva obrazovanja.

Vallaud-Belkacem, bivša ministrica za ženska prava, desnici je postala omražena figura nakon uvođenja eksperimentalnog školskog programa, koji je sadržavao perspektivu rodne ravnopravnosti.

Od kad je preuzela Ministarstvo obrazovanja na meti je desno usmjerenih korisnika društvenih mreža, kojima su se pridružili i mediji, pa je tako Le Figaro je ministricu nazvao “crvenim kmerom” te ju optužio da uvodi rodnu teoriju iz SAD-a.

No, Vallaud-Belkacem prokomentirala je da nema vremena za “besmislene polemike” te da je “posvećena osiguranju jednakosti dječaka i djevojčica više nego bilo kojem drugom cilju”.

Osim zbog rodne politike koju zastupa, ministricu i njezin resor napada se i iz etničko/rasnog ugla. Pojavili su se tako napisi da se ustvari zove Claudine Dupont, a da je ime promijenila kako bi postala popularnija među etničkim manjinama. Također, časopis krajnje desnice Minute, na ovotjednoj naslovnici donosi njezinu sliku s naslovom “Marokanska muslimanka na čelu Ministarstva obrazovanja. Provokacija zvana Vallaud-Belkacem”.

Da desnica jača u Francuskoj pokazali su i rasistički komentari koje je ‘isprovocirala’ fotografija predškolske djece u Francuskoj objavljena na Facebook profilu ministarstva, na kojoj je, kažu ‘kritičari’, bio disproporcionalno malen broj bijele djece.

Posljednji slučaj koji je pozornost usmjerio na Vallaud-Belkacem postupak je gradonačelnika Puteauxa koji je početak školske godine učenicima želio olakšati besplatnom podjelom torbi i pribora. Međutim koliko god pohvalan ovaj postupak bio, mediji su ga proglasili provokacijom jer je dječacima dodjeljivan pribor plave boje, a djevojčicama roze, unatoč naporima ministrice da škole postanu rodno ravnopravne.

Vallaud-Belkacem ovaj je slučaj kratko prokomentirala izjavivši samo da bi lokalne vlasti trebale “zagovarati rodnu ravnopravnost”. [J.J.] TheGuardian


Povezano