Objavljeno

Fond #spasime prikupio 396.088,47 kuna i krenuo s pružanjem hitne pomoći žrtvama obiteljskog nasilja

Fond #SPASIME predstavio je rezultate humanitarne kampanje za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. U dva mjeseca koliko je trajala akcija, prikupljeno je 396.088,47 kuna zahvaljujući donacijama 36.963 građana i 10 poduzeća.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su prepoznali problem obiteljskog nasilja i donacijama podržali djelovanje Fonda za hitnu pomoć osobama čiji su životi  u opasnosti i na čije potrebe sustav ne može dovoljno brzo odgovoriti“, rekla je Una Zečević Šeparović, odvjetnica i članica inicijative #SPASIME na održanoj konferenciji za novinare.

Ovom humanitarnom akcijom prikupljala su se sredstva za ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć žrtvama te je Fond do sada već pomogao trima slučajevima. Maloljetnoj žrtvi seksualnog nasilja u obitelji Fond #SPASIME osigurao je adekvatnu psihoterapiju i pravnu pomoć, jednoj ženi žrtvi obiteljskog nasilja pomogao je pokriti trošak pologa i prve najamnine stana, a drugoj ženi također žrtvi obiteljskog nasilja  je pomogao u pronalasku posla. Osim pomoći putem uplata i poziva građana Fond su kontaktirala dva odvjetnička ureda koja su ponudila besplatno zastupanje žrtava i stručnu pomoć u rješavanju pravnih problema.

Uz financijska sredstva, za hitnu pomoć žrtvama dragocjena nam je stručna podrška te stoga pozivamo odvjetnike i psihoterapeute da nam se jave i ponude svoje pro bono usluge te tako postanu donatori i podrže Fond #SPASIME“, rekla je Biserka Tomljenović, psihoterapeutkinja i predsjednica Zakladnog vijeća Fonda #SPASIME.

Hvala svim građankama i građanima. Bez vas ovog fonda ne bi bilo. Prosječna donacija iznosi 10kn! Sa jednom kavom…

Objavljuje Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnostSrijeda, 31. srpnja 2019.

Sanja Sarnavka, članica Zakladnog vijeća Fonda, najavila je suradnju Fonda #SPASIME s Muzejom prekinutih veza u kojem će se na jesen organizirati izložba posvećena žrtvama nasilja. Sve osobe koje su preživjele nasilje, a žele anonimno podijeliti svoju priču mogu za izložbu dati predmet koji ih podsjeća na njihovu pobjedu nad nasiljem. Žrtve se mogu javiti na fond.spasime@solidarna.hr ili u inbox Facebook stranice #spasime sa svojom pričom i  fotografijom predmeta te svojim primjerom ohrabriti druge na izlazak iz kruga nasilja.

Završetkom kampanje ne nestaje i problem nasilja ni potreba za daljnjim prikupljanjem donacija i zagovaranjem promjena u sustavu. Naša misija s ovim ne staje. Kroz Fond #SPASIME pomagat ćemo direktno žrtvama nasilja, ali ćemo i dalje inzistirati od Vlade RH na sustavnom i stručnom rješavanju problema obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja“, istaknuo je Ivan Blažević, tajnik Zaklade SOLIDARNA i voditelj Fonda #SPASIME. 

Pomoć žrtvama nasilja je dostupna putem e-maila fond.spasime@solidarna.hr ili pismenim putem na adresi Trg kralja P. Krešimira IV, br. 2, 10000 Zagreb.

I dalje su omogućene izravne uplate na žiro-račun Hrvatske poštanske banke HR8023900011500151640. Uplate glase na: SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Trga kralja P. Krešimira IV, br. 2, 10000 Zagreb, OIB: 77689629939 s opisom plaćanja: Za Fond SPASIME. Za uplate iz inozemstva, SWIFT je HPBZHR2X.


Povezano