Objavljeno

U Liberiji silovano više od tri četvrtine žena, počinitelji se još uvijek ne kažnjavaju

Ujedinjeni Narodi pozvali su na okončavanje raširene prakse nekažnjavanja seksualnih prijestupnika u zemlji u kojoj je više od tri četvrtine žena i djevojčica u nekom trenutku života bilo silovano.

Novi izvještaj navodi kako se među prošlogodišnjim žrtvama silovanja u Liberiji, koje su većinom maloljetne, zabilježeni i slučajevi silovanja djece koja su mlađa od pet godina.

Unatoč tome što je prijavljeno više od 800 slučajeva silovanja, u 2015. godini su zbog silovanja donesene samo 34 presude. Službenici/e su također upozorili/e kako većina silovanja nije prijavljena zbog raširene stigmatizacije i diskriminacije žrtava.

Izvještaj UN-ove Misije u Liberiji i Ureda visokog povjerenika za ljudska prava navodi kako je silovanje postalo drugi po redu najprijavljivaniji ozbiljan zločin u državi.

Istražitelji/ce su otkrili/e kako je zbog institucionalnih slabosti, korupcije, nedostatka dubinskog rada te financijskih ograničenja u ovakvim slučajevima onemogućena pravda.

„Kombinacija ovih faktora dovela je do rasprostranjene kulture nekažnjavanja seksualnog i rodno osnovanog nasilja, posebice kada je riječ o silovanjima ili stavljanju žena i djece u kontinuirani rizik od seksualnog nasilja“ navodi se u izvještaju. „U kontekstu Liberije, žrtve koje se odluče pravno goniti svoje počinitelje, u procesu se suočavaju s izazovima na svakom koraku.“

Kako je većina počinitelja ženama poznata iz njihovih zajednica ili obiteljskih krugova, sudovi često vrše pritisak na obitelji kako bi se nagodile izvan suda, zbog čega se velik broj žena boji prijaviti silovanje zbog straha od prisilnih mjera i društvene ‘sramote’.

Istražitelji/ce tvrde kako je visok postotak seksualnih napada u Liberiji rezultat građanskih ratova koji su se u ovoj zapadno afričkoj državi vodili od 1989. do 2003. godine.

Posljednji izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje da je tijekom ratova silovano između 61 i 77 posto svih liberijskih žena i djevojčica.

Međutim, UN je upozorio kako počinitelji ratnih zločina nisu kazneno odgovarali za svoje zločine, što u kombinaciji s kulturalnim i patrijarhalnim stavovima dodatno otežava pravno procesuiranje seksualnih napada.

Od silovanja prijavljenih tijekom 2015. godine, gotovo 80 posto žrtava bilo je mlađe od 18 godina, uključujući barem pet djevojčica mlađih od pet godina.

Istražitelji/ce navode kako ova statistika ne znači da je u pitanju porast nasilja nad maloljetnicima/ama: „Broj prijavljenih maloljetničkih silovanja vjerojatno je veći zbog činjenice da takvi slučajevi šokiraju savjest i stoga nisu podložni predrasudama koje su uobičajene spram ženama žrtvama silovanja.“

Iako je Liberijska Vlada u okviru svojih obaveza kao stranka u međunarodnim sporazumima u instrumentima ljudskih prava zatražila pomoć u rješavanju seksualnog nasilja, stopa napada je još uvijek alarmantno visoka.

Poster nastao u sklopu kampanje protiv silovanja u Liberiji 2009. godine

Zbog toga je UN Liberiji preporučio pregled kaznenog zakona kako bi donijela zakone koji reguliraju silovanje u skladu s međunarodnim standardima, donošenje predloženog Zakona o obiteljskom nasilju, kriminalizaciju bračnog silovanja te postavljanje uprave za seksualne prijestupe na sudovima.

Osim toga, UN je pozvao i na centralizaciju sustava u svrhu zabilježavanja napada i zaštite svjedoka i žrtava, kao i na provedbu programa za osvješćivanje javnosti te specijalističkih obuka za policijske službenike/ce i sudce/tkinje. [E.H.] Independent… 


Povezano