Objavljeno

Film “Ivana Grozna” proglašen najboljim filmom ZFF-a

Žiri dugometražnog filma u sastavu redateljice Dane Budisavljević, redatelja Elmira Jukića i redateljice Ágnes Kocsis dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje rumunjsko-srpskom filmu Ivana Grozna u režiji Ivane Mladenović.

Nagradu dodjeljujemo filmskom portretu generacije koja je, čini se, zaglavila u vječnom pubertetu. Prepametni da bi nastavili živjeti kao njihovi roditelji, ali preslabi da bi izgradili novi svijet. Film s lakoćom pronalazi put do srca gledatelja zbog spontanosti i autoironije glavne glumice koja je ujedno i redateljica. Riječ je također o filmu koji se poigrava i pomiče granice između dokumentarizma i fikcije,” stoji u obrazloženju žirija.

Naš osvrt na film možete pročitati ovdje.

Festivalska publika također je glasovala za filmove iz dugometražne konkurencije. HT nagrada publike tako odlazi australskom filmu Mliječni zubi redateljice Shannon Murphy.

Učenice zagrebačkih srednjih škola okupljene u žiriju programa PLUS: Lina Jelena Galijatović, Tina Grgić, Lea Magzan, Klara Mišković i Maja Vuković nagradile su film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević. “Odabrale smo ovaj film zato što je ostavio najbolji dojam na nas zbog jedinstvenosti priče, vizualnog prikaza i glumačke postave. Ovaj bismo film preporučile svim generacijama zbog snažne poruke koja potiče na razmišljanje. Redateljica svojim upečatljivim potpisom inspirira i oduševljava gledatelje,” stoji u njihovom obrazloženju. ZFF


Povezano