Objavljeno

Što pogledati na 20. ZFF-u?

Bijela bobica, 2022.

Novo izdanje Zagreb Film Festivala obilježit će okrugla, dvadeseta obljetnica, kalendarski povratak listopadu, ali i rekordan broj hrvatskih dugometražnih ostvarenja u glavnom natjecateljskom programu. Festival će se održavati na pet lokacija: u kinima SC, Tuškanac i Kinoteka, u MSU-u i Dokukinu KIC, a dio programa moći ćete pratiti i online na kinoeuropa.hr i croatian.film.

U nastavku smo iz programa izdvojile nekoliko dugometražnih i kratkometražnih filmova koji su nam zapeli za oko!


Bijela bobica, r. Sia Hermanides

Nizozemska, 2022, 90′

Bježeći od lovaca na osobe s albinizmom, Grace je još kao dijete bila prisiljena napustiti rodni Burundi u Africi i preseliti se u Rotterdam s majkom i starijim bratom. Iako već na pragu punoljetnosti, i dalje se osjeća kao društveni izopćenik, a tu je i teret visokih očekivanja koje od nje imaju majka i brat. No kada upozna Kyju i njezinu plesnu grupu, Grace otkriva uzbudljiv svijet rotterdamske afro-dance scene u kojem napokon pronalazi ispušni ventil. Štoviše, Kya je nadahnjuje da napokon prigrli svoj afrički identitet. No koliko je daleko Grace spremna ići kako bi se uklopila?

→ pogledajte na kinoeuropa.hr od 24.10. u 11:00 do 30.10. u 23:59


Sestre, r. Katarina Rešek-Kukla

Slovenija, 2020, 23′

Tri najbolje prijateljice, zaklete djevice, uvučene su u sukob s lokalnim momcima. Kada situacija eskalira, spašava ih misteriozna djevojka.

→ pogledajte na kinoeuropa.hr od 24.10. u 11:00 do 30.10. u 23:59


Ljeto pčela, r. Ida-Maria Olva

Finska, 2021, 23′

Tijekom jednog osobito sparnog ljeta, Eedi odustaje od studija pod teretom tjeskobe zbog klimatskih promjena. Počne se baviti pčelarstvom uz nevoljku pomoć majke koju, umjesto brige za budućnost Zemlje, muči mnogo bliži strah od pčela.

→ pogledajte na kinoeuropa.hr od 24.10. u 11:00 do 30.10. u 23:59


Draga buduća djeco, r. Franz Böhm

Njemačka, Velika Britanija, 2021, 89′

Tri mlade aktivistice na različitim krajevima svijeta nose se s negativnim posljedicama koje aktivističko djelovanje ima na njihove privatne živote. Pepper se bori za demokraciju u Hong Kongu, Rayen u Čileu diže glas protiv rastuće socijalne nejednakosti, a Hilda se hvata u koštac s devastirajućim posljedicama klimatskih promjena u Ugandi. Svjesne minimalnih izgleda da samostalno naprave korjenite promjene, ove tri mlade žene daju odgovor na pitanje zašto se nastavljaju boriti.

→ pogledajte na kinoeuropa.hr od 24.10. u 11:00 do 30.10. u 23:59


Aj čujemo se, r. grupa autora

Hrvatska, 2022, 15′

Mlada sezonska radnica pokušava preživjeti sezonu dok su joj misli negdje drugdje.

“Grupa autora” nastala je na Školi medijske kulture dr. Ante Peterlić u sklopu sedmodnevne radionice igranog filma u kolovozu 2022. u Varaždinu. Čine je polaznice radionice Marijana Dostal, Petra Vinski, Martina Šmic, Mihaela Belčić i Iva Grdić, voditelji radionice Saša Poštić i Igor Jelinović te glavna glumica Rea Bušić, čijom je sinergijom po principu “svi rade sve” nastao ovaj film.

→ pogledajte u Kinu Tuškanac u utorak, 25.10. u 22:00


Tragovi, r. Dubravka Turić

Hrvatska, 2022, 98′

Kao posljednji član nekada brojne obitelji, znanstvenica Ana suočava se s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postat će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume.

→ pogledajte u Kinu Tuškanac u srijedu, 26.10. u 13:00 i 21:00 te u nedjelju, 30.10. u 19:00


Joyland, r. Saim Sadiq

Pakistan, 2022, 126′

Vesela i kaotična obitelj Rana živi u srcu metropolitskog Lahorea. Dok svi željno iščekuju rođenje djeteta najstarijeg sina i njegove žene, nezaposleni mlađi sin Haider i supruga Mumtaz svojim brakom prkose konvencijama društva. Neovisna Mumtaz hraniteljica je obitelji, a sanjar Haider dane provodi s nećacima. Kada Haider otkrije svijet erotskog teatra i potajno se zaposli kao pomoćni plesač trans starlete Bibe, njegov će potez utjecati na cijelu obitelj.

→ pogledajte u Kinu Tuškanac u četvrtak, 27.10. u 10:30 i 18:30


Više informacija o programu i ulaznicama: https://zff.hr/


Povezano